Barakuda Balığı
Perciformes balık takımının Sphyraenidae ailesinden 20 kadar yırtıcı balık türüne verilen ortak ad olarak karşımıza çıkar. Barakuda balığı olarak da yazılabilen bu tür, dünyanın bütün sıcak ve tropik denizlerinde bulunabilir. Bazı türlerinin ılıman bölgelere kadar sokulduğunu da bildiğimiz bu ailenin Akdeniz’de karşılaşılan iki türünün de Iskarmoz balığı veya Turna balığı adıyla bilindiği görülmektedir.Okyanus bağlantılı ılıman denizlerin en yırtıcı balıklarındandır. Gezici avcı bir balık olan barakuda, yüzeye yakın bölgelerde ve orta su olarak anılan derinliklerde sürekli gezinme halindedir.
Çok hızlı bir yüzücü olan bu türün ince bir gövdesi bulunur ve bu gövde küçük pullarla örülü durumdadır. Barakuda, birbirinden oldukça uzak iki sırt yüzgecine, ileriye doğru çıkık olan bir alt çeneye, çok sayıda sivri ve keskin dişlerle kaplı olan büyük bir ağza sahiptir Akdeniz’de yaşayan türlerinin 50-80 cm olacak boyuta kadar ulaşmaktadır. Atlas Okyanusunda, Arktik Kuzey buz denizinde ve Büyük Okyanusun batısında yaşamakta olan barakuda balığı 2 metre uzunluğa ve daha da fazla uzunluğa sahip olabilmektedir.
Genelde koyu yeşil, koyu mavi renklerde, gümüş kenarları,beyaz karın ve gri sırt kısmı görünümündedir. Bazı türlerde, düzensiz siyah noktalar veya her iki tarafta koyu çapraz çizgiler vardır. Sırtı koyu gri, lacivert ya da yeşil renklerde olabilen bu balığın iki yanı gümüş gri üzerine siyah çizgili olduğu görülür. Bu türün balıkları arasında tek başına yaşamayı tercih eden balıkları görebildiğimiz gibi sürü halinde gezinen balıklarını da görebiliriz. Bu tür daha çok balıkla beslenmekle beraber daha çok hamsi ve sardalye gibi küçük balık sürülerine saldırmaktadır. Aç gözlü ve atak bir balık olan bu tür, avcı bir yapıya sahiptir.Obur olan bu balıklar avlarına saldırırken saatte 27 mil (43 km / h) hıza ulaşabilmektedir. Bu özelliğiyle dünyadaki en hızlı balık diye bilinir. Eti lezzetlidir ve ekonomik değere sahiptir.
BARAKUDA SÜRÜSÜ (Iskarmoz – Turna – Sphyraena) by SAKİ UĞURLU
MÜSİLAJSIZ MARMARA İÇİN “UMUT PİNA”
ATATÜRK’ÜN HATIRASINI TAŞIYAN 36 GEMİ İLK KEZ KİTAPLAŞTI
DENIZKULAGI - Konuk "Gamze Asıltürkmen"
OCEAN FUTURES SOCIETY
SUALTINA İZ BIRAKANLAR by SAKİ UĞURLU
OZGURDALGICLAR - Konuk "Nezih Saruhanoglu"
Sara Campbell – Freediving Legends : : Umberto Pelizzari
Dugongs Declared Functionally Extinct in China
Bir yanıt bırakın