GÜMÜŞ BALIKLARI (Atherina) by SAKİ UĞURLU

Gümüş balığı (Atherina) ılık denizlerde yaşayan bir balık türüdür. Süveyş Kanalının açılmasıyla Akdeniz ve oradan diğer denizlere yayıldığı düşünülür. İspanya, Portekiz ve Fas kıyıları gümüş balığının yaygın olarak bulunduğu yerlerdir.
Gümüş balığı ülkemizde de yaygın olarak bulunur. Marmara bölgesi başta olmak üzere, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde görülür. Denizlerle birlikte tatlı sularda da bulunmaktadır. Sapanca ve İznik Göllerinde rastlanır.
Gümüş balığı, sarımtırak ve kül renklerinde, 14 – 15 cm boyunda bir balıktır. Boynunda gümüş renkli bir çizgi halinde parlak pulları bulunur. Gümüş balığı diğer adı Atherina’dır. Yüzeye daha yakın yüzdüğünden gümüş balığı tutulması kolaydır, ekonomik değere sahip bu balığın eti oldukça lezzetlidir. Mart ve nisan aylarında yumurtlama dönemine girer. İnce uzun bir balıktır ve iri gözleri vardır.
Genellikle küçük canlılar, balık yumurtaları ve planktonlarla beslenir. Gümüş balığı eti lezzetli olduğundan uygun pişirme yöntemi ile ( tavada kızartması ve fırında yapılarak) tüketilebilir, süs balığı olarak değerlendirilebilir ya da diğer balıkların tutulmasında yem olarak kullanılabilir (gümüş balığı ile sazan avı gibi).
Gümüş balığı, sağlık açısından oldukça yararlı bir balıktır, taze ve mevsiminde olduğu sürece güvenle tüketilebilir.
İnsan vücudu tarafından üretilemeyen bir yağ asidi olan (OMEGA 3) yüksek oranda içerir.
İçerisindeki iyotla çocuklarda zeka gelişimini destekler. Bu nedenle çocuklar ve hamile kadınlar tarafından bolca tüketilmelidir.
İçeriğindeki yağ asitleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.
Kalsiyum deposudur ve kemikleri güçlendirir. Bu sebeple kemik erimesinin önüne geçilmesi adına bolca tüketilmelidir.
Protein bakımından oldukça zengindir.
Yüksek oranda fosfor içerir.
A, B ve D vitaminleri açısından zengindir.

GÜMÜŞ BALIKLARI (Atherina) by SAKİ UĞURLU, 9.0 out of 10 based on 2 ratings

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*