SGTV
MENU
  • CANLI Yayın
  • SUALTI
  • YELKEN
  • DENİZCİLİK ►
    • Cem Gürdeniz
    • Gökhan Karakaş
    • İzzet Ünlü
    • DTO PLUS
    • GISBIR
  • Haber Ötesi
  • SANAT
  • S T R E A M
  • SG PROJECT
  • CANLI Yayın
  • SUALTI
  • YELKEN
  • DENİZCİLİK
    • Cem Gürdeniz
    • Gökhan Karakaş
    • İzzet Ünlü
    • DTO PLUS
    • GISBIR
  • Haber Ötesi
  • SANAT
  • S T R E A M
  • SG PROJECT
  • BODOSLAMADAN - GEMİ MODELCİLİĞİ
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  11. 11
  12. 12
  13. 13
  • Previous
  • Next

AKDENIZ KORUMA DERNEĞİ

02 Haziran 2023 admin Akdeniz Koruma Derneği 0

Akdeniz Koruma Derneği ve Fauna & Flora ortaklığıyla, 2019 yılında Tehdit Altındaki Coğrafyalar Programı kapsamında başlatılan tek deniz koruma projesi, Türkiye’de Muğla ve Antalya arasındaki 500 kilometreden fazla kıyı şeridinde gerçekleştirilen koruma çalışmalarıyla 2024 yılında başarıyla tamamlandı. Bu çalışmalar, zarar gören tür ve habitatların restorasyonunu sağlamak ve iklim değişikliğine karşı direnci artırmak amacıyla yürütüldü. 

Program kapsamında; Akdeniz keşiş foku, orfoz, deniz çayırları ve kum köpekbalığı gibi nesli tehlike altındaki türlerin yaşam alanlarını korumaya yönelik kapsamlı önlemler alındı. Aynı zamanda, denizel türlerin azalması, habitat tahribatı ve iklim değişikliğinin olumsuz etkileriyle karşı karşıya olan kıyı balıkçılığını desteklemek hedeflendi. 

Programın Öne Çıkan Sonuçları: 

2019’dan bu yana Balıkçılığa Kapalı Alanlar %41 oranında genişletildi. 
Balıkçılığa Kapalı Alanlardaki istilacı türlerin oranı, bu alanların dışına göre daha düşük. 
Bu gelişmeler, hem deniz yaşamı hem de geçimini denizlerden sağlayan yerel halk için umut verici işaretler sunuyor. 🦭✨ 

Tehdit Altındaki Coğrafyalar Programı tamamlanmış olsa da Akdeniz Koruma Derneği, türler ve habitatlara yönelik koruma çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor. 

2019-2024 yılları arasında, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Ege Üniversitesi ile iş birliği içinde, Fauna & Flora ortaklığında yürütülen bu proje; Arcadia Fonu ve Cambridge Üniversitesi bünyesindeki Cambridge Koruma Girişimi tarafından desteklenmiştir.

EN
Türkiye's marine ecosystems have a rich diversity of life. However, in areas like Gökova Bay, unsustainable fishing practices have damaged wild populations and affected the livelihoods of coastal communities.

Fauna & Flora has been supporting Mediterranean Conservation Society in establishing no-fishing zones and marine protected areas and encouraging local fishers and other community members to engage in conservation activities. Patrolling and monitoring protected areas and promoting invasive fish species as a source of food have helped to minimise illegal fishing and promote habitat recovery.

Now, there is a smaller proportion of invasive species in protected areas than outside them. And, since 2019, Fisheries Restricted Areas have expanded by 41%. Signs of hope for both wildlife and the local people whose livelihoods rely on the health of our ocean.

https://akdenizkoruma.org.tr/
https://www.fauna-flora.org/
https://www.endangeredlandscapes.org/
Küçük ölçekli balıkçılar, Akdeniz’de yaşanan değişimin en yakın tanıkları... Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde küçük ölçekli balıkçılarla bir araya geldik, balıkçılığın ve denizlerin karşı karşıya olduğu tehditleri onlardan dinledik.

Ekmek teknelerinde gece gündüz demeden çalışan emektar balıkçılar, denizlerde yaşanan değişimin de en yakın tanıklarından. Gün geçtikçe azalan yerli türler, bozulan denge, deniz kirliliği gibi tehditler, sadece ağlarındaki bereketi değil, mesleğin sürdürülebilirliğini de tehdit ediyor. Oysa küçük ölçekli balıkçılık, doğa ile insanın uyum içinde yaşayabileceğini gösteren önemli bir kültürel miras. Bu balıkçılar, deniz ekosisteminin korunmasında sadece tanık değil, aynı zamanda aktif birer paydaş.

Akdeniz Koruma Derneği olarak, geçimini denizden sağlamaya devam eden küçük ölçekli balıkçıları, ekosistemin korunmasında bir paydaş olarak görüyor ve destekliyoruz. Seslerini duyurmak, denizlerimizin ve onların yaşam kaynaklarının korunması için çalışıyoruz. Deniz Koruma Alanları, Balıkçılığa Kapalı Alanlar ve istilacı / yerli olmayan türlerin yönetimi gibi çözümlerle, hem denizleri hem de bu mesleği yaşatmak için onların yanında yer alıyoruz.

21 Kasım Dünya Balıkçılık Günü kutlu olsun!

Çalışmalarımıza destek olarak denizlerimizin korunması ve küçük ölçekli balıkçılar için sürdürülebilir bir yaşam yaratma çabamıza siz de katılın.

www.akdenizkoruma.org.tr

#DünyaBalıkçılıkGünü #KüçükÖlçekliBalıkçılık #Selimiye #Söğüt

Çekim ve Kurgu: Vankey
Görüntüler: AKD Arşivi
Akdeniz Koruma Derneği olarak, 8 Haziran Dünya Okyanus Günü’nde denizlerdeki yaşamı kutlamak, yaşamı tehdit eden deniz kirliliğine dikkat çekmek, hayalet ağları ve diğer atıkları deniz ekosisteminden uzaklaştırmak için daldık. 🌊

 Datça Belediyesi ve Uçan Balık Dalış Merkezi’nin de desteğiyle Fener Adası açıklarında, 14 yıldır habitat üzerinde baskı kuran 100 metre uzunluğundaki hayalet ağı ekosistemden uzaklaştırdık.

#worldoceansday #dünyaokyanusgünü #cleanup #hayaletağ #ghotsnet
Ana vatanı Kızıldeniz ve Hint Okyanusu olan bazı balık türleri, Süveyş Kanalı’nın açılması ile denizlerimize gelmiş ve iklim krizi sonucu ısınan sularımızda kendine yaşam alanı bulmuştur. Geldikleri ekosisteme yabancı olan bu türler, yerel türler üzerinde baskı oluşturmaktadır. Bu baskıyı önlemek için yeni balık türlerinden yenebilir olanlarını tüketebiliriz. Bu sayede ekosistemde denge yeniden yakalanabilir, aynı zamanda gelirleri giderek azalan küçük ölçekli balıkçının bu türlerden gelir kazanması sağlanabilir.


İklim krizini engellemek mümkün olmamakla birlikte etkilerini azaltmak
mümkün. Bunun için Akdeniz Koruma Derneği olarak, 2015 yılından bu yana bazıları istilacı hâle gelen yeni balık türlerinin izlenmesi için çalışıyoruz. Yürüttüğümüz Yeni Balıklar Programı kapsamında:

• Yenebilir yeni balık türlerinin sofralara dahil olması için Türkiye’nin farklı
yerlerinden gönüllü şeflerle birlikte hareket ediyoruz.
• Aslan balığı başta olmak üzere yenebilir türler, İstanbul, İzmir ve Ankara’nın yanı sıra, Muğla ve Antalya kıyılarında bulunan seçkin, çevre dostu restoranlarda birbirinden farklı tariflerle servis ediliyor.
• Yeni balık türlerinin dağılım hızı, popülasyonu ve beslenme davranışları hakkında bilgi edinmek için üniversitelerle iş birliği kurarak araştırmalar yapıyoruz.
• Tadım etkinlikleri düzenliyor, yeni lezzetleri insanlarla buluşturuyoruz.
• Akdeniz ekosistemine ait türlerin üzerindeki baskıyı azaltmak için yeni balık
türleri hakkında farkındalık yaratıyoruz.

Yeni Balıklar, Akdeniz Koruma Derneği’nin bir ekosistem restorasyonu programıdır.

www.akdenizkoruma.org.tr
Akdeniz Koruma Derneği olarak, Deniz Koruma Alanlarında, tüm paydaşlarımızla yürüttüğümüz başarılı çalışmalarımıza yenilerini eklediğimiz, umut verici gelişmelerin yanında küresel iklim krizinin artan etkileri nedeniyle endişeyi de barındıran bir yılı geride bıraktık. 🌊

Denizlerimizi ve doğamızı korumak için bizlerle birlikte emek veren herkese teşekkür eder, iyi seneler dileriz. 💙

#2024 #yeniyıl #akdeniz
Dünya genelinde sulak alanlar 1970'den beri azalıyor. Akdeniz Sulak alanlarının %48'i kaybolurken, bu alanda yaşayan türlerin %36'sı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Tehlike altındaki bu türlerden %41'i ise endemik.

Sulak alanlar, Akdeniz Havzası'nın yaklaşık %2,5'lik bir kısmını kaplamasına rağmen tüm türlerin üçte birinden fazlasını barındırıyor.Dünyanın dört bir yanındaki sulak alanlar karbonun %40'ını depolayarak iklim krizi ile mücadelede önemli bir rol üstleniyor.

Gökova Körfezi'nde yer alan Kadın ve Akçapınar azmaklarının çevresi, önemli bir sulak alandır ve bölgede doğal yaşamın merkezlerinden biridir. Özgün doğal yapıları ile birçok tür için yumurtlama ve yavrulama alanıdır. Bu bölge, kuş türlerinin göç rotalarından biridir ve kuş gözlemcileri için ideal bir yerdir.

Tour du Valat tarafından koordine edilen ve Foundation Prince Albert 2 of Monaco (FPA2) tarafından finanse edilen “Green light for Mediterranean wetlands" (Akdeniz sulak alanları için Yeşil Işık) protokolü Akdeniz sulak alanlarını korumayı ve restore etmeyi amaçlamaktadır. Bu programın Türkiye’de uygulanması için Akdeniz Koruma Derneği (AKD) ile Tour du Valat’ın oluşturduğu programın hedefleri, Gökova’daki:

- Sulak alan ve tampon bölgelerin tespit ederek bu alanlardaki canlılara dair bir envanter ve harita oluşturmak,
- Sulak alan ve çevresindeki tehditleri tespit ederek yereldeki paydaşlarla gerekli önlemlere yönelik çalışmaları yapmak,
- Sulak alan ekosisteminin önemi ve koruma-kullanma dengesine yönelik farkındalık oluşturmak,
- Green light metodolojisinin test etmektir.

Detaylı Bilgi İçin: https://akdenizkoruma.org.tr/
Fauna & Flora ile 11 yıldır devam eden ortaklığımız boyunca, doğa koruma konusundaki bilgi ve çalışmalarımızı, onların desteğiyle birleştirerek ortaya harika işler çıkardık. Paylaştığımız vizyon ve değerlerimiz ile sağlıklı bir Dünya ve zengin biyoçeşitlilik için çalışmaya devam ediyoruz!
.
We have been partners with Fauna & Flora for 11 years, and by combining our local knowledge and efforts of insert Türkiye with their global expertise in conservation, we found the best solutions for conserving our nature and sea. Our shared purpose is to protect the diversity of life on Earth, for the survival of the planet and its people.
@FaunaFloraInt
Merhaba Ben Akdeniz...

Dünyada en çok tahrip edilen denizlerden biri olan Akdeniz'de gözlerimizle göremediğimiz büyük bir yaşam mücadelesi var.  Akdeniz'i, ekosistemini, her biri ona özgü ve onun bir parçası olan canlıları kısaca tanımak ve onları korumak için neler yapmamız gerekiyor öğrenmek için şimdi konuşma sırası Akdeniz'de…  

TUI Care Foundation işbirliğiyle ‘TUI Sea The Change Türkiye’ programı kapsamında hayata geçirdiğimiz Akdeniz Keşiş Foku İzleme ve Farkındalık Projesiyle; Türkiye’nin güneybatı kıyılarında Akdeniz fokunun ve yaşam alanlarının korunmasına yönelik bilimsel ve farkındalık artırıcı çalışmalar gerçekleştiriyoruz. 2025 yılına kadar sürecek projede bilimsel izleme çalışmalarının yanı sıra Muğla'nın Ortaca ilçesindeki 3 ilkokul ve 3 ortaokulda toplam 600 öğrenciye ulaşmayı hedefliyoruz.

EN
In the Mediterranean, one of the most heavily exploited seas in the world, there is a silent struggle for survival that we can’t witness directly with our eyes. 

It’s time to listen to the Mediterranean, to understand its unique species and ecosystems, and what we need to do now to protect them...  
 
We launched the Mediterranean Monk Seal Monitoring and Awareness Project by collaborating with the TUI Care Foundation within the 'TUI Sea The Change Türkiye' programme. With this initiative, we are conducting scientific research and awareness-raising activities to protect the Mediterranean monk seal and its habitats along the southwestern coasts of Türkiye. With the project that will continue until 2025, we aim to continue our scientific monitoring activities and reach 600 students in 3 primary schools and 3 secondary schools in the Ortaca district of Muğla to train and support youth ambassadors for the protection of the Mediterranean.

Credit: vankey

#AkdenizKeşişFoku #MediterraneanMonkSeal #Akdenizkorumaderneği #AKD  #TUICareFoundation #Akdeniz #Mediterranean #MediterraneanConservationSociety #Seagrass #SeagrassMeadows #DenizÇayırları #Orfoz #DuskyGrouper #KumKöpekBalığı #SandbarShark
Gökova Körfezi Ortak Yönetim Projesi'ni destekleyen en önemli paydaşlarımızdan Akdeniz Deniz Koruma Alanlarının Sürdürülebilir Finansman Birliği (The Association fort he Sustainable Financing of Mediterranean MPA’s, MedFund) tarafından hazırlanan videoda, bölgede yürüttüğümüz çalışmalarımızı aktarıyoruz. 

Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) Yönetim Planı’nın ortak yönetim yaklaşımı ile uygulanması, plan kapsamındaki deniz ve kıyı alanlarına yönelik izleme ve koruma çalışmalarının hayata geçirilmesi için çalışılmaktadır. Bunların yanı sıra Gökova ÖÇKB Yönetim Planı’nın uygulanabilmesi için sürdürülebilir finansman mekanizmalarının belirlenmesi ve hayata geçirilmesi sağlanacaktır.

Kaynak: @themedfund963
Deniz Koruyuculuğı Sistemi nedir?

Türkiye kıyılarında yer alan bazı Balıkçılığa Kapalı Alanlarda uygulanan Deniz Koruyuculuğu Sistemi ile; azalan denizel türler, habitat tahribatı ve iklim krizinden olumsuz etkilenen kıyı balıkçılığının desteklenmesini hedefleniyor.

Türkiye’de ilk kez Akdeniz Koruma Derneği tarafından geliştirilen bu sistem, Balıkçılığa Kapalı Alanlarda karşılaştıkları yasa dışı faaliyetleri (avcılık, uygunsuz tekne bağlama, denize atık boşaltma, vb.) kaydederek, tutanaklarıyla birlikte oluşturulan iletişim ağı üzerinden T.C. İçişleri Bakanlığı, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı ve T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yerel birimlerine rapor ediliyor. 

Bu filmin Görüntü Yönetmenliği Oytun Orgül, kurgusu ise Enes Korkmaz tarafından gerçekleştirilmiştir.

#akdenizkorumaderneği #akdenizkoruma #denizkoruyuculuğu #balıkçılığakapalıalanlar #nofishingzones #nofishingzone #marineprotectedareas #deniz #akdenizfoku #balıkçılık #ekosistem #iklimkrizi
Denizlerimizin yeni balık türlerinden olan Aslan balığı ile tanışın! 

Ana vatanı Kızıldeniz ve Hint Okyanusu olan Aslan balığı, Süveyş Kanalı’nın açılması ile denizlerimize gelmiş ve iklim krizi sonucu ısınan sularımızda kendine yaşam alanı bulmuştur. 

Yenebilir bir tür olan Aslan balığının denizlerimizde hızlı yayılmasını önlemek için onu ve beraberindeki yenebilir istilacı türleri tüketebiliriz. Aslan balığının tüketilmesiyle ekosistemde denge yeniden yakalanabilir, gelirleri giderek azalan küçük ölçekli balıkçının bu türlerden gelir kazanması sağlanabilir.

Yeni Balıklar, Akdeniz Koruma Derneği'nin bir ekosistem restorasyonu programıdır.

Bu video @vankey ekibi tarafından Akdeniz Koruma Derneği için hazırlanmıştır.


#aslanbalığı #akdeniz #iklimkrizi #lionfish #animasyon
Marmaris İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile imzaladığımız Doğal ve Kültürel Mirasın Korunması isimli protokol kapsamında, Marmaris Günnücek Milli Parkında ilk ve orta okul öğrencileriyle Ekoloji Buluşmasında bir araya geldik.

Ekoloji Buluşması’nda 4. ve 6. sınıf öğrencilerine, Dört Mevsim Derneği ile hazırladığımız oyunlarla yaşadıkları bölgenin deniz ve sulak alan ekosistemini tanımaları, koruma çalışmaları yürüttüğümüz türlere dair bilgi edinmelerini amaçladık.

#ekoloji #akdeniz #ekosistem #çocuk #doğa
Yönetim Kurulu Başkanımız Zafer Kızılkaya, Goldman Çevre Ödülü’nü Türkiye’den kazanan ilk isim oldu 🎉🌍

🌍Yeşil Nobel Ödülü olarak bilinen Goldman Çevre Ödülü, dünya genelinde gezegeni korumak için olağanüstü adımlar atan insanları onurlandırıyor.

Derneğimizin kurucu üyesi ve Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kızılkaya, bu yıl ödül alan dünya genelinde altı çevre savunucusundan biri oldu.

Zafer Kızılkaya'nın Akdeniz Koruma Derneği ile gerçekleştirdiği çalışmaları antalan bu film @goldmanprize tarafından hazırlanmıştır.

Our Chairman, Zafer Kızılkaya, has become the first Turkish recipient of the Goldman Environmental Prize.

Known as the Green Nobel Prize, the Goldman Environmental Prize recognizes individuals worldwide who have taken exceptional steps to protect the planet.

As our organization's founding member and Chairman, Zafer Kızılkaya is one of six global environmental advocates to receive the award this year.

Credit: Goldman Environmental Prize
Akdeniz’in yeni balık türlerini ve denizlerde yaşanan değişimleri balıkçıların ağzından dinliyoruz!
Her geçen gün küçük ölçekli balıkçılar ağlarında eskisi kadar yerli balık bulmakta zorlanıyor. 
Azalan türler, geleneksel yöntemlerle avlanan küçük ölçekli balıkçıların sayısının giderek azalmasına sebep oluyor. 
Akdeniz’in yeni balıkları, küçük ölçekli balıkçılar için yeni bir gelir kaynağına dönüşüyor. 
Denizlerimize sonradan gelen bu yabancı türlerin tüketilmesiyle yerli türler üzerinde yarattıkları baskı azaltılmış, ekosistemde bir denge yakalanmış olacak.
Fethiyeli Balıkçı Lale Orhan, Datça’dan Tuncay Kayan, Akbük’ten Ülkü ve Ayşenur Ölmez ve Kaş’tan Mehmet Aytuğ ağlarındaki yeni balık türleriyle olan hikayelerini anlatıyor.

Çekim ve Kurgu: Pelin Naz Keskin - Veli Ekim
Lezzetiyle tabaklarımızın yeni misafiri Aslan balığı, şimdi de dikenleriyle takılara dönüşüyor! 

Ula Halk Eğitim Merkezi’nin Akyaka Atölyesinde Aslan balığının dikenlerinden takı yapmak için Ulalı kadın balıkçılar ve halk eğitim merkezinin kursiyerleriyle buluştuk. 

Doğa koruma bilincinizi tarzınızla yansıtmak isterseniz Aslan balığının dikenleri tam size göre… 

Atölyede yapılan ürünlere Akyaka Yerel Üretici Pazarı’ndan satın alınabilir. 
@yenibaliklar
📌 Yeni balıklar artık tabaklarımızın da yeni konuğu. 
Denizlerimizin yeni balıklarından Aslan balığıyla hazırlanan tarifleri paylaştığımız serimizin üçüncü tarifi Arancini Topları tarifi...
(ENG Below)
Akdeniz’e özgü bir tür olan Deniz çayırları (Posidonia oceanica), denizlerdeki oksijeni üreterek, karbonu tropik yağmur ormanlarına kıyasla 35 kat daha fazla yutar ve çok sayıda yavru balık için yaşam alanı sunar. 
Denizlerin akciğerleri olarak bilinen Deniz çayırları, her geçen gün daha çok tehditle karşılaşıyor. 
Son 30 yılda iklim krizi, deniz suyu sıcaklıklarının artması ve deniz çayırlarının üstüne demirleme faaliyetleri sebebiyle türün %40’ını kaybettik.
Akdeniz Koruma Derneği olarak Türkiye kıyılarındaki deniz çayırlarına yönelik izleme ve koruma çalışmalarını en önemli partnerlerimizden Fauna & Flora International desteğiyle yürütüyoruz.  
Denizlerin nefesi kesilmesin…

The “lungs of the Mediterranean” are under threat!
Seagrass meadows (Posidonia oceanica) enrich the ocean with oxygen, absorb carbon 35x faster than tropical rainforests, and are vital for the habitat of young fish populations. 
Within the last 30 years, the Mediterranean has lost 40% of its seagrass meadows.
Often called the “lungs of the Mediterranean”, seagrass meadows are under threat due to rising water temperatures, the climate crisis, and anchoring over the species.
With the support of Fauna & Flora International, the Mediterranean Conservation Society has been working on protecting this unique species of the Mediterranean waters, through monitoring and research studies.

@FaunafloraOrg1903 

Credit: @lauriehedges1
Akdeniz Koruma Derneği, Slow Fish ve Mersin Deniz Ticaret Odası ev sahipliğinde Mersinli balıkçılara Yeni Balık türlerini anlatıldı. Erdemli ve Mersin merkez'de gerçekleşen etkinliklerin sonunda Aslan balığı tadımı gerçekleştirildi.
(ENG Below)

Akdeniz’e özgü bir tür olan Deniz çayırları (Posidonia oceanica), denizlerdeki oksijeni üreterek, karbonu tropik yağmur ormanlarına kıyasla 35 kat daha fazla yutar ve çok sayıda yavru balık için yaşam alanı sunar. 
Denizlerin akciğerleri olarak bilinen Deniz çayırları, her geçen gün daha çok tehditle karşılaşıyor. 
Son 30 yılda iklim krizi, deniz suyu sıcaklıklarının artması ve deniz çayırlarının üstüne demirleme faaliyetleri sebebiyle türün %40’ını kaybettik.
Akdeniz Koruma Derneği olarak Türkiye kıyılarındaki deniz çayırlarına yönelik izleme ve koruma çalışmalarını en önemli partnerlerimizden Fauna & Flora International desteğiyle yürütüyoruz.  
Denizlerin nefesi kesilmesin…

The “lungs of the Mediterranean” are under threat!
Seagrass meadows (Posidonia oceanica) enrich the ocean with oxygen, absorb carbon 35x faster than tropical rainforests, and are vital for the habitat of young fish populations. 
Within the last 30 years, the Mediterranean has lost 40% of its seagrass meadows.
Often called the “lungs of the Mediterranean”, seagrass meadows are under threat due to rising water temperatures, the climate crisis, and anchoring over the species.
With the support of Fauna & Flora International, the Mediterranean Conservation Society has been working on protecting this unique species of the Mediterranean waters, through monitoring and research studies.

@FaunaFloraInt 

Credit: @lauriehedges1
Geçtiğimiz hafta Mutfak Sanatları Akademisi ile birlikte iklim krizi ile birlikte denizlerimize giren yeni türlerden Asker balığına yönelik bir tarif yarışması gerçekleştirdik 🍽️
MSA’nın Uzun Dönem Profesyonel Aşçılık öğrencileri yarışma kapsamında Asker balığından hazırladıkları tarifleri jüri üyelerine sundu.
👩‍🍳👨‍🍳Yarışmanın jürisinde şef Maksur Askar, MSA eğitmen şeflerinden Zeynep Canaz, MSA Davet Yöneticisi Pınar Altunsoy yer aldı.
Asker Balığı Tarif Yarışması’nda birinciliği Habitat isimli tabağıyla Ezgi Yıldırım 🥇
ikinciliği Derin adını verdiği tabağı ile Özlem Solmaz🥈 
üçüncülüğü ise Yeşil Denge adlı tabağıyla Nisa Karakadlar 🥉kazandı.

Credit: MSA Productions
📌İklim krizi nedeniyle denizlerimizde artan yeni balıklar artık tabaklarımızın da yeni konuğu. 
Denizlerimizin yeni balıklarından Aslan balığıyla hazırlanan tarifleri paylaştığımız serimizin ikinci tarifi Ceviche...
İzmir'de farklı tatları bir araya getiren yemek festivali İzmir GurmeFest'te Yeni Balıklar'da yer aldı. 
İklim krizi ile birlikte denizlerimizde görülmeye başlanan Aslan, Asker, Lokum balığı sofralarımızın yeni tatları oluyor.
📌İklim krizi nedeniyle denizlerimizde artan yeni balıklar artık tabaklarımızın da yeni konuğu. Denizlerimizin yeni balıklarından Aslan balığıyla peki hangi tarifleri hazırlayabiliriz?
İlk cevabımız Fish and Chips. 
Şef Bilge Erk, deneyenlerin tadını damağımda kaldı dediği Aslan balığı Fish and Chip tarifini hazırladı 🤌
Gökova Körfezi’ndeki biyoçeşitliliğin korunmasına yönelik çalışmalar kapsamında 30 Ekim 2021 tarihinde Akyaka'da Slow Food Gökova ile birlikte düzenlediğimiz etkinlikte Yeni Balıklar Eski Tatlar üzerine söyleşi ve Aslan balığı tadımı gerçekleştirildi.
Karacasöğüt'te bulunan Raca Kirtchen&Bar, nesli tehlike altındaki orfoz ve lahos türlerini korumak için şef Günay Demirel’in hazırladığı farklı tariflerle Aslan balığını menüsüne aldı.

Raca, Gökova Körfezi'ni sahiplenen ve Akdeniz Koruma Derneği'nin buradaki deniz koruma çalışmalarını destekleyen işletmelerden.

📷 Artemisia Bodrum
Kaş'ta bulunan Maşuk Devri Meyhane Restoranın kurucu şefi İlhan Kızgut, deniz koruma çalışmalarını desteklemek üzerine Kaş'ta aslan balığını menüsüne alan ilk şeflerden.

Biz bu filmi yayına hazırlarken 6 olan aslan balığı tarif sayısını 8'e çıkardı. Bunun nasıl mümkün olduğunu, İlhan şef bu kısa film ile anlatıyor.
Daha Fazlası
  • akdeniz
  • dernek
  • koruma
Önceki

CALADAN OCEANIC

Sonraki

Denizcilik Haberleri

COŞKUN ARAL
Son Yazılar
  • BODOSLAMADAN
  • Check Out this Stunner from the Men‘s #WaterPolo World Cup Final! 🚀
  • Racing in this playground hits different. 🌊🐬🌅😍 #shorts #bluemind #sailing #racing #ocean #sport
  • EDİRNE PALETLİ YÜZME TÜRKİYE ŞAMPİYONASI – MİLLİ TAKIM SEÇMELERİ 14-18 MAYIS Madalya töreni
  • Zıpkınla Balık Avı Kulüpler Arası Türkiye Şampiyonası – Madalya Töreni | Didim
REFIKA’NIN MUTFAGI
Ara
HALE CANEROGLU
Galeri
MEHMET GURS
Follow Us
Follow us on Facebook Follow us on Twitter Follow us on Youtube Follow us on Pinterest Follow us on Instagram

Copyright © 2025 | SGTV

Lightbox image placeholder

Previous Slide

Next Slide

loading