
AKDENİZ TÜY YILDIZI (Lamarck 1816) Mediterranean Feather Star (Antedon mediterranea)
Akdeniz tüy yıldızı olarak bilinen Antedonidae familyasından sapsız bir krinoid türüdür. Akdeniz’de orta derinliklerde deniz tabanında bulunur. Suyu filtreliyerek beslenir ve uzun tüylü kollarıyla planktonları yakalar.
Yaşam alanları, 1- 420 metre derinliklerdir, Adriyatik Denizi, Akdeniz’in Avrupa kıyıları , Ege ve Marmara yaşam alanlarıdır. Bu video, İstanbul Yassıada’ da kaydedilmiş görüntülerden montajlanmıştır. Boyutları 20cm. kadardır. 15°C – 25°C deniz suyu sıcaklığı yaşam alanlarıdır. Yumurtlama her yıl, döllenme ilkbaharda suda gerçekleşir .
Yaklaşık 80 metreye kadar derinliklerde güçlü akıntıların olduğu alanları tercih eder. Kabuklu algler de dahil olmak üzere algler açısından zengin kayalık veya kumlu deniz tabanlarında veya deniz çayırları (Posidonia oceanica) arasında bulunur. Gün boyunca gizlenir , geceleri açık alanlarda ortaya çıkar. Toplu halde yaşar ve genellikle deniz kamçılarına, alglere veya deniz çayırlarına yapışık durumda bulunur.
Antedon mediterranea’nın, 10 adet kolu ve kolların üzerinde tüylü saçaklar bulunur. Kolların bağlandığı dairesel, küçük, fincan şeklinde olan çanak gövdeye sahiptir. Tehlike hissettiğinde kollar yukarı doğru kalkar, ancak beslenme için uzattığında yaklaşık 10 cm. uzunluktadır. Kollar kırılgandırlar, ancak bir parça kırıldığında kendini yeniler ,yeniden canlanabilir. Deniz tüy yıldızının rengi oldukça değişkendir , beyaz, sarı, turuncu veya kırmızıdan kahverengi ve koyu mora kadar değişkendir.
Antedon mediterranea, Deniz suyunda asılı bulunan plankton , zooplankton ve diğer küçük parçacıkları filtreleyerek beslenir .Yakaladığı yiyeceği mukusla sarıp ayaklar tarafından kollardaki oluklar boyunca aşağı doğru çanak gövdenin üst tarafında bulunan ağza gönderir. Antedon mediterranea, sürünerek, "yüzerek", on kolunu sırayla beşer beşer kaldırıp indirerek veya kol uçlarına yaslanarak ve kendini yukarı çekerek deniz tabanında "yürüyerek" sınırlı bir ölçüde hareket edebilir.
Saki Uğurlu
https://www.facebook.com/saki.ugurlu