Barrel Jellyfish – DENİZ CİĞERİ DENİZANASI – Rhizostoma pulmo (Macri 1778) by SAKİ UĞURLU

DENİZ CİĞERİ DENİZANASI – Rhizostoma pulmo (Macri 1778) Barrel Jellyfish
Orta derecede zehirli bir denizanası türüdür. Fakat diğer zehirli türler kadar ölümcül değildir. Zehir etkileri olarak ciltte yanma hissi görülebilir. Bunlar insanlar için zehirli (toksik)olduğunu doğrulayan göstergedir. Ancak insanlar için ciddi bir tehdit oluşturmaz. Herhangi bir saldırı durumuyla karşılaşıldığında hemen en yakın sağlık kuruluşlarına baş vurulmalıdır.
Tamamen etçildir ve çoğunlukla zooplankton ve planktonlarla beslenir, bu yüzden iğneleri insanlara zarar veremeyecek kadar zayıftır.
Rhizostoma pulmo , yaygın olarak FIÇI denizanası , ÇÖP veya VARİL kutusu denizanası veya FIRFIR ağızlı denizanası olarak bilinen , Rhizostomatidae familyasından bir scyphomedusa’dır . Altında bir sürü fırfırlı görünümlü dokunaç bulunan büyük, şeffaf, bazen yarı saydam sarı, pembe veya mavi renktedir, mantar biçimli bir çanı vardır. Dokunaçlar bakıldığında bir karnabaharı andırır. Çanın kenarında, kenardaki dokunaçlar yerine menekşe mavisi bir saçak vardır, bu menekşe mavisi saçaklar denizanasının duyu organlarını içerir. Şemsiyenin etrafında tentakül bulunmaz ama altından 8 oral kol uzanır.
Kuzeydoğu Atlantik’te ve Adriyatik , Akdeniz,Ege, Marmara, Karadeniz ve Azak denizinde bulunur .Güney Afrika kıyılarının batısından ve False Bay’den güney Atlantik’e kadar da bilinmektedir. Genellikle yaz sonlarında ve sonbahar başlarında, çiçeklenme olarak bilinen artan popülasyonlarda bulunurlar. Bunun nedeni daha yüksek sıcaklıklar ve rüzgar gibi diğer çevresel faktörlerdir. Genellikle çapı 40 cm’ye kadar büyür, ancak istisnai olarak 150 cm’ye veya daha büyük boyutlara da ulaşabilir.
Boyut: 90 cm’ye kadar genişlikte ve 35 kg’a kadar ağırlıkta olabilir. Normal bir denizanasının ortalama yaşam süresi yaklaşık 12-18 aydır.
Fıçı Denizanası cinsel olarak ürer, yani hem erkek hem de dişi denizanası vardır; birçok denizanası da kendini klonlayabilir. Döllendikten sonra denizanası yumurtaları planulaya (serbestçe yüzen larva aşaması) geçişlerine başlar. Planula daha sonra poliplere (denizanası yaşam döngüsünde hareketsiz/oturmasız aşama) yerleşir; bunlar da bebek denizanası (veya ephyrae) üretir. Bu aşamalardaki ilerleme hem yiyeceğe hem de sıcaklığa bağlıdır. Fıçı Denizanası esaret altında yetiştirilmiştir ve yaşam döngüleri derinlemesine incelenmiştir.
Yetişkinleri Mayıs ve Ekim ayları arasında görülebilir; genellikle Mayıs ve Haziran aylarında sahillere vurmuş halde görülmektedir.
Fıçı Denizanası’nın akciğeri, kalbi, beyni veya dolaşım sistemi yoktur.
Dünyanın en büyük kaplumbağası olan Deri sırtlı kaplumbağanın (Dermochelys coriacea) en sevdiği yiyecektir .
Deri sırtlı deniz kaplumbağası (Dermochelys coriacea), 2 metreye ulaşabilen boyu ve 600 kilograma varabilen ağırlığıyla, yaşayan en büyük deniz kaplumbağasıdır. Son yıllarda Marmara ve Karadeniz’de görülmüştür.

Saki Uğrlu
https://www.facebook.com/saki.ugurlu