Gri Tetik Balıkları – GREY TRİGGERFİSH Balistes Capriscus (Gmelin 1789) by SAKİ UĞURLU

GREY TRİGGERFİSH – GRİ TETİK BALIĞI (Gmelin 1789) BALİSTES CAPRİSCUS

Domuz balığı, Çotira, Çütre adıyla da bilinir.
Atlas Okyanusu’nda ve Akdeniz’de bulunur. Erişkinleri 4 kg ağırlığa ve 50-60 cm boya ulaşabilirler. Tipik bir dip balığıdır, deniz hıyarı dahil olmak üzere dipte bulunan yumuşakçalar, kabuklular ve kafadanbacaklılarla beslenir. Çenesi çok kuvvetli ve dişleri keskindir, ayrıca diğer balıklardan farklı olarak bu balıkta 3 omurga bulunur bu yüzden eti derisi yüzüldükten sonra bu omurgalar arasından çıkartılır. Ülkemizde genellikle isminden dolayı çok rağbet görmemesine rağmen eti çok lezzetlidir. 60 m Derinliğe kadar olan kayalık, taşlık bölgelerde ve resiflerde yaşar.

Bilimsel adı Balistes capriscus’tur . Ortak adı Gri tetik balığıdır. Türün erkekleri 50 cm’ yi aşan boyutlara ulaşabilmektedir . Yavrular, mavimsi dalgalı desenli çizgilerden oluşan bir ağ ile sarımsı kahverengidir . Büyümeyle birlikte bu çizgiler birbirine bağlanır ve daha belirgin hale gelir ve neredeyse tamamen mavi bir balık izlenimi verir.

Tetik Balığı kıyı sularını, sığ lagünleri ve denize doğru 30-50 m derinlikteki resifleri tercih eder. Kabuklu deniz hayvanlarını, küçük kabukluları ve dipten beslenen diğer omurgasızları , yumuşakçaları, deniz kestanelerini ve diğer derisi dikenli hayvanları yerler.

Saldırganlığıyla bilinen bu balığı kızdırırken iki kez düşünmelisiniz! En iyisi fotoğraflarınızı çekin ve parmaklarınızı kendinize saklayın. Sık sık ısırırlar . Yumurtalarını deniz dibinde açılan küçük oyuklara bırakırlar.

Gri tetik balığı ( Balistes capriscus ) veya gri tetik balığı , tetik balığı ailesindeki ışın yüzgeçli bir balık türüdür . Tür, Batı Atlantik’in Nova Scotia’dan Arjantin’e kadar olan sığ bölgelerine ve ayrıca doğu Atlantik’e, Akdeniz’e ve Afrika’nın batı kıyısındaki Angola açıklarına özgüdür .

60 cm’ye kadar büyüyebilen orta büyüklükte bir balıktır, ancak daha yaygın olan uzunluk 44 cm’dir . Burun ucundaki küçük gaga benzeri ağzın etli dudakları vardır. Gözler başın üst kısmına yakın bir yerde, çok geride yerleştirilmiştir. Gövde yanlardan sıkıştırılmış ve sert, kösele gibi bir cilde sahip derin gövdelidir. Ön sırt yüzgecinde üç diken bulunur; bunlardan ilki çok güçlüdür ve diğer ikisinden çok daha uzundur. İkinci sırt yüzgecinin 26 ila 29 yumuşak ışını vardır ve hemen altındaki, diken olmayan ve 23 ila 26 yumuşak ışın içeren anal yüzgeçle hemen hemen aynı boyut ve şekildedir. Göğüs yüzgeçleri küçük ve yuvarlaktır. Kuyruk yüzgecinin dış ışınları daha büyük bireylerde uzar. Baştaki ve vücudun ön yarısındaki pullar büyük, arka yarısındaki pullar ise daha küçük ve pürüzsüzdür.

Bu balık ağırlıklı olarak soluk gri, yeşilimsi gri veya sarımsı kahverengidir. Vücudun üç belirsiz geniş koyu çubuğu vardır ve çene üzerinde soluk bir çizgi vardır. Göz yörüngesinin üst kısmı mavi olup sırt yüzgeçleri ve vücudun üst kısımlarında küçük mavi noktalar ve çizgiler, bazen de vücudun alt kısımlarında beyaz noktalar ve düzensiz çizgiler bulunur. Hem ikinci sırt yüzgeci hem de anal yüzgeç biraz mermerimsi bir görünüm sunar. Hayvan yaşlandıkça vücut rengi biraz solar, yavrular daha renklidir.

Gri tetik balığındaki hareket, sırt yüzgeçlerinin dalgalanmalar aracılığıyla sağlanır.
Erkeklerde kömür grisi bir renk gelişir ve su sıcaklığının yaklaşık 21 °C’ye ulaştığı yaz aylarında başlayan üreme mevsimi sırasında oldukça bölgeseldir . Erkekler kumlu deniz tabanından açtıkları oyuklarla bir düzine kadar yuva hazırlıyorlar ve daha sonra bölgede devriye gezerek istenmeyen balıkları uzaklaştırıyorlar. Dişiler yuva alanlarını inceleyerek etrafta dolaşıyor. Dişi yumurtlamaya hazır olduğunda, hem erkek hem de dişi bir yuvaya girer ve birbirlerinin etrafında sıkı bir şekilde dönerler, bu sırada dişi çok sayıda minik yumurta bırakır ve erkek onları döller. Dişi yuvada kalır, yumurtaları korur, onları üfler ve havalandırır. Erkek, dişilerin yumurtalarını koruduğu başka yuvaların da bulunabileceği bölgesini korur. Erkek bu şekilde harem davranışı sergiler. Larvalar yaklaşık elli saat sonra yumurtadan çıkarlar. Balık larvaları su yüzeyine doğru göç eder ve sığlıkta bulunan yosunların bir parçası haline gelirler . Orada algler , midyeler , hidroidler ve çok zincirli solucanlarla beslenirler . Sonbaharda yaklaşık 15 cm’ye ulaştıklarında yavru balıklar sığ yosunluk bölgeyi terk eder ve deniz yatağına yerleşir.

Saki Uğrulu
https://www.facebook.com/saki.ugurlu

Gri Tetik Balıkları - GREY TRİGGERFİSH Balistes Capriscus (Gmelin 1789) by SAKİ UĞURLU, 10.0 out of 10 based on 1 rating

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*