Spiny Lobster DİKENLİ ISTAKOZ – BÖCEK by SAKİ UĞURLU

Dikenli ıstakoz(Panulirus argus),(Spiny lobster) veya Böcek , uzun antenli ve pençeleri olmayan bir tür, İleri navigasyon yetenekleri, radar gibi çalışan koku nöronları ve X ışını cihazlarına ilham veren gözleriyle ıstakozlar basit birer omurgasız olmanın çok ötesindedir.
Dikenli Istakoz (Spiny Lobster) ülkemizde Böcek olarak adlandırılır Kuzey Ege ve Akdeniz’de yaşar.Dikenli ıstakozlar kayalık resiflerin kovuklarında deniz tabanındaki yarıklarda , oyuklarda ve gemi batıklarda yaşarlar. Renkleri türlere göre değişiklik gösterse de mavinin tonlarından yeşil,sarı, kahverengiye kadar renklerde görülebilir. 30-35 cm boy 4-5 kiloya kadar büyüyebilirler. Büyüme sırasında içinde bulunduğu kabuğu terk eder yeni bir kabuk oluşur bu esnada çok korumasızdır yeni kabuk sertleşene kadar bir pelte gibidir. Istakozlar çiftleştiğinde, yumurtalar hemen döllenmez. Dişi erkeklerin spermlerini taşır ve yumurtalarını ne zaman dölleyeceğine o karar verir.-Dişi ıstakozlar çiftleşmeden önce kabuklarını kırarlar ve fenamon salgılarlar.Bu çiftleşmek için bir sinyaldir.Dikenli Istakozlar ileriye ve geriye doğru yüzebilir, tehlikeden dolayı alarma geçtiklerinde, hızlı kuyruk darbesiyle ters yönde geriye doğru kaçarlar.
En büyük doğal düşmanlarından birisi Ahtapot’tur. Dikenli Istakozların uzun gövdeleri, kaslı kuyrukları vardır . Beş çift bacaktan(Dekapoda) üçünün, ilk çift de dahil olmak üzere, genellikle diğerlerinden çok daha büyük olan pençeleri vardır. Dikenli ıstakozlar deniz ürünlerinin içinde ekonomik değeri en yüksek deniz canlısıdır.
Izgarası yapılmakla beraber canlı canlı haşlanarak ta pişirilmektedir. Haşlanma esnasında renkleri kırmızıya dönüşür , Bağıramaz çünkü ses telleri yoktur. Çıkan sesler aniden çok sıcak suya maruz kalıp, çatırdayan kabuklarından gelir. Ani ölüm gereklidir yoksa su dışında kalan ıstakoz bir çeşit salgıyla ölmeden önce kendi etini yenilmez hale getirir hatta zehirlenmeye sebebiyet verebilir.

Spiny Lobster DİKENLİ ISTAKOZ - BÖCEK by SAKİ UĞURLU, 10.0 out of 10 based on 1 rating

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*