SGTV
MENU
  • CANLI Yayın
  • SUALTI
  • YELKEN
  • DENİZCİLİK ►
    • Cem Gürdeniz
    • Gökhan Karakaş
    • İzzet Ünlü
    • DTO PLUS
    • GISBIR
  • Haber Ötesi
  • SANAT
  • S T R E A M
  • SG PROJECT
  • CANLI Yayın
  • SUALTI
  • YELKEN
  • DENİZCİLİK
    • Cem Gürdeniz
    • Gökhan Karakaş
    • İzzet Ünlü
    • DTO PLUS
    • GISBIR
  • Haber Ötesi
  • SANAT
  • S T R E A M
  • SG PROJECT
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV)

01 Haziran 2023 admin TUDAV 0

The Gold Coral, Savalia savaglia

In the Sea of Marmara, Savalia savaglia, commonly known as gold coral or false black coral, forms dense assemblages within coralligenous communities. Due to its unique biology and ecology, its colonies can reach heights of up to 2 meters, and the presence of specimens over 100 years old can be considered an indicator of relatively pristine communities. Over the past 40 years, this species has been severely impacted by illegal collection by scuba divers and by its morphology, which facilitates the entanglement of nets and fishing lines within its branches, causing significant damage. As a result of its rarity and the ongoing threats it faces, the species has been listed in Annex II of the SPA/BD Protocol of the Barcelona Convention and Annex II of the Bern Convention.

Although there are few studies providing data on the distribution of this species in the Sea of Marmara, much more research is needed. Last year, TUDAV discovered a new area of distribution, where dense assemblages of Savalia savaglia were found alongside other members of the coralligenous communities, such as gorgonians and sponges. Currently, in Türkiye the species is legally protected according to the national legislation (Official Notice for Regulating Commercial Fisheries of Water Resources, No. 5/1).

Our research on Savalia savaglia in the Sea of Marmara continues. We suggest new solutions to the distribution map, demography and threats of this under protection species.

Siyah mercan, Savalia savaglia

Siyah mercan olarak bilinen Savalia savaglia, Marmara Denizi’nde mercan toplulukları içinde yoğun topluluklar oluşturur. Eşsiz biyolojisi ve ekolojisiden kaynaklı olarak  kolonileri 2 metre yüksekliğe kadar ulaşabilir ve 100 yaşın üzerindeki örneklerin varlığı ise nispeten bozulmamış toplulukların bir göstergesi olarak kabul edilebilir. Türün dallarına ağ ve misina dolanmasını kolaylaştıran morfolojisi ve dalgıçlar tarafından yasa dışı toplanması gibi sebeplerden dolayı geçtiğimiz 40 yıl içinde ciddi şekilde zarar görmüştür. Tür, nadirliği ve karşı karşıya olduğu tehditler nedeniyle, Barselona Sözleşmesi SPA/BD Protokolü Ek II ve Bern Sözleşmesi Ek II'de listelenmiştir.

Bu türün Marmara Denizi'ndeki dağılımı hakkında veri sağlayan az sayıda çalışma olmasına rağmen, çok daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır. TÜDAV, Savalia savaglia'nın yoğun topluluklarının gorgonlar ve süngerler gibi mercan topluluklarının diğer üyeleriyle birlikte bulunduğu yeni bir dağılım alanını geçen sene keşfetti. Tür, güncel olarak ulusal mevzuata göre yasal olarak koruma altındadır (5/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: 2020/20).

Marmara Denizi'nde siyah mercanlarla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Koruma altındaki bu türün yayılım haritası, demografisi ve tehditleri karşısında yeni çözümler öneriyoruz.
Türkiye’nin Ege ve Akdeniz Kıyılarında Süngercilik, Sünger Stoklarının Durumu ve Sünger Hastalıklarıyla İlgili Gelişmeler Çalıştayımızı 14 Aralık 2024 tarihinde başarıyla tamamladık. Toplantımıza katılan konuşmacı ve katılımcılarımıza değerli katkıları için teşekkür ederiz.

Açılış Konuşması
Prof. Dr. Bayram ÖZTÜRK (TÜDAV Başkanı)

1. Oturum: Türkiye'nin Ege ve Akdeniz Kıyılarında Süngercilik Faaliyetleri, Sünger Stoklarının Durumu
Oturum Başkanı: Doç. Dr. Bülent TOPALOĞLU - Dr. Alper EVCEN

Akdeniz Kıyılarında Sünger Avcılığı
Dr. Alper EVCEN

Günümüzde Sünger Avcılığı
İbrahim TOTOZ

Çanakkale Boğazı Sünger Türleri Çeşitliliği
Doç. Dr. Barış ÖZALP

Gökçeada Sünger Türleri Çeşitliliği
Selim KONYA

Karaburun Sünger Durumu
Hamdullah ARAS

Bodrum Sünger Durumu
Kenan DOĞAN

2. Oturum: Sünger Hastalıklarıyla İlgili Gelişmeler
Oturum Başkanı: Prof. Dr. Süheyla KARATAŞ STEINUM

Ege Denizi Kıyılarımızda Gözlemlenen Sünger Hastalıkları
Eylül BALCIOĞLU

Ulusal Denizanası ve Benzeri Türler İzleme Programı (Yayakarsa)
Dr. İ. Destan ÖZTÜRK

Tartışma ve Öneriler
Farklı meslek gruplarından ilham veren kadınların deniz ekosistemi ile ilişkilerini ve gözlemlerini paylaştığı Denize Gönül Veren Kadınlar Panelimizi 8 Mart 2025 tarihinde başarıyla tamamladık. Panelimize katılan konuşmacı ve katılımcılarımıza değerli katkıları için teşekkür ederiz.

Açılış Konuşması
Prof. Dr. Bayram ÖZTÜRK (TÜDAV Başkanı)

Moderatör
Prof. Dr. Ülgen AYTAN (Deniz Biyoloğu)

Panelistler
Dr. Meltem OK (Deniz Biyoloğu)
Dr. Derya AKKAYNAK (Makine Mühendisi ve Oşinograf)
Dr. Ayaka AMAHA ÖZTÜRK (Deniz Biyoloğu)
Doç. Dr. Selin Gamze SÜMEN (Su Altı ve Hiperbarik Tıp Uzmanı)
Sedef Esra ULUTÜRK DİNÇ (Kaptan)
Bengisu AVCI (Ultra Maraton ve Milli Yüzücü)
Hülya DOĞAN (Dalış Eğitmeni)
Necla YAZICI (Balıkçı)
Handan ERDOĞAN (Su Altı Yönetmeni/Yapımcı)
Mehtap KARAHALLI ÖZDEMİR (Gemi İnşa ve Makinaları Mühendisi)
Türkan MANASIR ÖZ (Çevre Mühendisi)
İktisadi Açıdan Müsilaj Sorununun Değerlendirilmesi Çalıştayımızı 17 Şubat 2025 tarihinde başarıyla tamamladık. Çevrimiçi gerçekleştirdiğimiz çalıştayda müsilajın denizlerimize etkisi farklı disiplinlerce ele alındı. Toplantımıza katılan konuşmacı ve katılımcılarımıza değerli katkıları için teşekkür ederiz.

Açılış
Açılış Konuşması
Prof. Dr. Bayram ÖZTÜRK (TÜDAV Başkanı)
Sunuş ve Müsilaj Konulu Video Gösterimi
Prof. Dr. Halim Aytekin ERGÜL (TÜDAV Gen. Kur. Üyesi – Panel Yöneticisi)

Panel Konuşmaları
Marmara Denizi için Sürdürülebilir Kentsel Atıksu Arıtımı
Prof. Dr. Güçlü İNSEL (İstanbul Teknik Üniversitesi – Çevre Müh. Bölümü)

Marmara Denizi’ne Evsel Atıksu Kaynaklı Nutrient Girişleri ve Gelecek Senaryoları
Prof. Dr. Aykan KARADEMİR (Kocaeli Üniversitesi – Çevre Müh. Bölümü)

Müsilaj ve Ekonomik Kayıplar
Doç. Dr. Suna MUĞAN ERTUĞRAL (İstanbul Üniversitesi – İktisat Fakültesi)

Marmara Denizi’ndeki Müsilajın Gemilere ve Deniz Ticaretine Etkileri
Sn. Hakan ÇENDİK (Koster Armatörleri Derneği Başkanı)

Müsilajın Balıkçılığa Verdiği Zararlar ve Çözüm Önerileri
Sn. Murat KUL (Deniz Ticaret Odası, Balıkçılık Komitesi Başkanı)

Çevresel Sorunların Ekonomik Yönetimi ve Politika Seçenekleri
Doç. Dr. Tunç DURMAZ (Yıldız Teknik Üniversitesi İktisat)

Soru- Cevap, Genel Değerlendirme ve Kapanış
Türkiye İş Bankası iş birliğiyle 2023 yılında başladığımız Denizlerin Geleceği: Deniz Çayırları projemizde 2024 yılı itibarıyla şamandıralama aşamasına geçildi. Projemizin ayrıntılarını videomuzda bulabilirsiniz. Daha fazla bilgi için websitemizi ziyaret edebilirsiniz https://tudav.org/aktif-projeler/denizlerin-gelecegi-deniz-cayirlari/
Video/Footage: Fibay Korkmaz

https://blackmeditjournal.org/vol-30-2024/vol-30-2024-no-3/infanticidal-behaviour-of-a-bottlenose-dolphin-in-the-marmara-sea-turkiye/

Infanticidal behaviour of a bottlenose dolphin in the Marmara Sea, Türkiye

Arda M. Tonay, Aylin Güler, Ayhan Dede, Işıl Aytemiz Danyer, Ayaka Amaha Öztürk

Abstract

This study reports an observed case of infanticidal behaviour and a possible case of infanticide in bottlenose dolphins (Tursiops truncatus) in the Marmara Sea. This behaviour was observed between an adult of unknown sex, referred to as
 the ‘aggressor,’ and a carcass of a male neonate, referred to as the ‘target.’ The videos were recorded on 10 August 2024, by an amateur diver from an inflatable boat, near Kınalıada, located in the northeastern part of the Marmara Sea. This report is the first observed case of a possible infanticide in bottlenose dolphins in the Marmara Sea.

Marmara Denizi'nde bir afalinanın yavru öldürme davranışı

Öz 

Bu çalışmada, Marmara Denizi'ndeki afalinalarda (Tursiops truncatus) gözlemlenen yavru öldürme davranışı ve olası bir yavru öldürme vakası raporlanmaktadır. Bu davranış, 'saldırgan' olarak adlandırılan cinsiyeti bilinmeyen bir yetişkin ile 'hedef' olarak adlandırılan erkek bir yenidoğan karkası arasında gözlemlenmiştir. Videolar 10 Ağustos 2024 tarihinde, şişme bottan amatör bir dalgıç tarafından kaydedilmiştir. Görüntüler Marmara Denizi'nin kuzeydoğu kesiminde yer alan Kınalıada yakınlarında çekilmiştir. Bu kayıt, Marmara Denizi’nde afalinalarda gözlemlenen ilk olası yavru öldürme davranışı vakasıdır.
Marmara Denizi ve Deniz Salyası konulu kısa belgesel, bu çevresel felaketin arkasındaki nedenleri, ekosistem üzerindeki etkilerini ve bununla mücadele için atılan adımları inceleyerek bu soruna dikkat çekmeyi amaçlar.
Tüdav Marmara Denizi'nin korunması için özel bir çaba sarf etmektedir. 
Denizlerimizin korunması için bizi takip edin, desteklerinizi bekliyoruz ! 


A short documentary about the Sea of Marmara and sea snot  (mucilage) aims to highlight this environmental problem by examining the causes, its effects on the ecosystem, and the steps that ca be taken.
TUDAV is making a special effort to protect the Sea of Marmara.
 Follow and support our efforts to protect our seas!
Marmara Sea, Türkiye / Marmara Denizi, Türkiye
Video/Footage: 
Volkan Günel, 26.03.2024, 0:00-3:31
Kaan Benokan, 29.03.2024, 3:32-4:01
Caner Yüce, Ozan Arslan, 31.03.2024, 4:02-5:07

Epimeletic behaviour of a bottlenose dolphin in the Marmara Sea, Türkiye
Arda M. Tonay, Aylin Güler, Ayhan Dede, Ayaka Amaha Öztürk
Abstract
The first observation of epimeletic behaviour of a bottlenose dolphin (Tursiops truncatus) was reported from the Marmara Sea, Türkiye. This behaviour was observed between an adult ‘caregiver’ of undetermined sex and a dead individual identified as an adult male based on images captured during the observation. The former individual did not leave the dead one’s side for at least six days between 26 and 31 March 2024 over the distance of 7 km between Zeytinburnu and Yeşilköy, close to the south entrance of the İstanbul Strait in the Marmara Sea. When approached by a boat, the dolphin was seen to push the dead one away from the boat by attaching its dorsal fin to the dead one’s fins or pushing with its head. Only 7 of the 96 recorded cases were among subadults or adults cetaceans in world oceans, and only two of these did not show sexual behaviour as in this case. This first and rare observation is a significant addition to our understanding of the behaviour of cetaceans in this region.

Marmara Denizi'nde bir afalinanın epimeletik davranışı
Öz
Marmara Denizi'nde afalinaların (Tursiops truncatus) epimeletik davranışlarının ilk gözlemi rapor edilmiştir. Bu davranış, cinsiyeti belirlenemeyen bir yetişkin yunusun bir ölü yetişkin erkek yunusa refakat etmesi şeklinde gözlemlenmiştir. Refakat eden yunus İstanbul Boğazı'nın Marmara Denizi güney girişine yakın Zeytinburnu ile Yeşilköy sahili arasındaki 7 km'lik bir alanda 26-31 Mart 2024 tarihleri arasında en az altı gün boyunca ölü bireyin yanından ayrılmamıştır. Genellikle ölü bireyin yanında bekleme davranışı sergilediği gözlemlenmiştir. Herhangi bir tekne ile yaklaşıldığında, refakatçinin sırt yüzgecini ölü bireyin yüzgeçlerine iliştirerek sürüklediği veya başıyla iterek ölü bireyi tekneden uzaklaştırdığı görülmüştür. Dünya okyanuslarında kaydedilen 96 vakanın sadece 7'si alt-yetişkin veya yetişkin setaseler arasındadır ve bunların sadece ikisi bu vakada olduğu gibi cinsel davranış göstermemiştir. Bu ilk ve nadir gözlem, türün bölgedeki davranışlarını anlamamızda önemli bir ilerlemedir.

https://blackmeditjournal.org/vol-30-2024/vol-30-2024-no-2/epimeletic-behaviour-of-a-bottlenose-dolphin-in-the-marmara-sea-turkiye/
İstanbul Strait (Bosphorus), Türkiye / İstanbul Boğazı, Türkiye
09.07.2023
Video/Footage: Nedim Yüzseven 

First record of leatherback turtle Dermochelys coriacea in the İstanbul Strait, Türkiye
Oğuz Türkozan, Arda M. Tonay

Abstract
This short communication reports an observation of a leatherback turtle Dermochelys coriacea in the İstanbul Strait (Bosphorus), Marmara Sea, on 9 July 2024. Leatherback turtles are occasionally reported in the Aegean and Mediterranean Seas of Türkiye. This is the northernmost record of the leatherback turtle in the Mediterranean Basin. As the importance of citizen science becomes more apparent and public awareness grows, access to observational information such as this will increase through digital technologies.

Deri sırtlı kaplumbağanın Dermochelys coriacea İstanbul Boğazı'ndaki ilk kaydı
Öz
Bu kısa bildirim, 09 Temmuz 2024 tarihinde İstanbul Boğazı, Marmara Denizi'nde deri sırtlı kaplumbağa Dermochelys coriacea gözlemini bildirmektedir. Bu, deri sırtlı kaplumbağanın Akdeniz Havzası'ndaki en kuzey kaydıdır. Vatandaş biliminin önemi daha belirgin hale geldikçe ve kamu bilinci arttıkça, dijital teknolojiler aracılığıyla bunun gibi gözlemsel bilgilere erişim artacaktır.

https://blackmeditjournal.org/vol-30-2024/vol-30-2024-no-2/first-record-of-leatherback-turtle-dermochelys-coriacea-in-the-istanbul-strait-turkiye/
8 Haziran Dünya Okyanuslar Günü kapsamında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ile birlikte düzenlenen “Çanakkale Savaşları Batıkları - Biyoçeşitliliği, Korunması ve Sürdürülebilir Yönetimi” çalıştayı çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Çalıştayda, batıklar ve bulundukları bölgenin korunması, tanıtımı ve yönetimi ile ilgili yapılmış çalışmalar yer aldı. Katılımcılarımıza ve konuşmacılarımıza katkıları için teşekkür ederiz.

8 Haziran 2024
AÇILIŞ KONUŞMALARI
Prof.Dr. Cüneyt ERENOĞLU – Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü
Prof.Dr. Bayram ÖZTÜRK – İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı Başkanı
Sn. Muhammed PARLAK – Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, Alan Planlama ve Proje Grup Başkanı 

SUNUMLAR

Doç.Dr. Hakan ÖNİZ (Akdeniz Üniversitesi) “Tarihi Batıkların Korunmasında Uluslararası Yaklaşımlar”

Sn. Yusuf KARTAL (Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı) “Çanakkale Savaşları Batıkları ile İlgili Günümüze Dek Yapılanlar, Hedefler, Gelecek Planları”

Doç.Dr. Ebru CAYMAZ (ÇOMÜ) “Sürdürülebilir Batık Dalışı Turizmi”

Dr.Öğr.Üyesi Senem ERGAN (ÇOMÜ) “Çanakkale’de Hüzün Turizmi: Tarihin Gizli Kalmış Tanıkları Konuşuyor”

Sn. Adnan BÜYÜK (Akdeniz Cankurtarma Merkezi) “Çanakkale Savaşı'nın Sualtındaki Tanıkları”

KAHVE MOLASI

Sn. Rıza BİRKAN “Fotoğrafçı Gözüyle Çanakkale Batıkları”

Dr. M. İdil ÖZ (ÇOMÜ) “Çanakkale Savaşları Batıklarının Denizel Biyoçeşitlilik Tespit Çalışmaları”

Doç.Dr. Deniz ACARLI (ÇOMÜ) “Çanakkale Batıklarında Hayalet Ağlar”

Doç.Dr. H. Barış ÖZALP (ÇOMÜ) ve Dr. Alper EVCEN (TÜBİTAK) “Çanakkale Boğazı Derinliklerinde: Batık Gemiler, Mayınlar, Mermiler ve Denizel Biyoçeşitlilik”

Doç.Dr. Barış BORLAT (ÇOMÜ) “Çanakkale Muharebelerinde İstanbul-Çanakkale Arası Deniz Nakliye Faaliyetleri”

Öğr.Gör. Çetin KEDİOĞLU (ÇOMÜ) “Çanakkale Savaşı’nda Batırılan Şirket-i Hayriye Vapurlarından “Rehber”

- SONUÇ OTURUMU – SORU & CEVAP -
Batıkların ve Bulundukları Bölgenin Sürdürülebilir Yönetimi, Turizmi ve Tanıtımı için Fikirler
Türkiye'nin deniz araştırmalarının dünü, bugünü ve yarınını anlatan bu belgesel, tarihsel süreç içinde ülkemizde deniz bilimleri alanındaki değişim ve gelişmeleri konu almaktadır.

Bu kapsamda, Türkiye'nin neden daha fazla deniz araştırmaları yapması gerektiği, neden daha fazla mali kaynağa ihtiyaç olduğu ve neden yeni hedeflere yönlenmesi gerektiği anlatılmaktadır. 

Bunun yanında, belli başlı kurumların geçmişten günümüze yaptığı deniz çalışmaları da kısaca anlatılmaktadır.

TÜDAV olarak amacımız, ülkemizde deniz araştırmalarının gelişmesini sağlamak, genç deniz bilimcilerin ortaya çıkmasına katkıda bulunmak, deniz okuryazarlığına dikkat çekmek, deniz araştırmalarındaki eksikliklerimizi görerek kapatılması için kamuoyu oluşturmaktır.

Biz deniz ülkesi olan Türkiye, eğer deniz bilimlerinde sıçrama yapabilirse toplumsal gelişmeye ve kalkınmaya katkıda bulunabilir. Evrensel standartlarda bilgi üretilirse denizlerimizi daha iyi anlar ve olası riskleri önceden görmüş oluruz. Deniz araştırmalarında elde edilen veriler ülkemizin başta sınırlandırma gibi bütün anlaşmazlıklarda yumuşak gücü olarak kullanılmalıdır. Denizleri korumak için araştırma şarttır ve TÜDAV kuruluşundan beri araştırma, eğitim ve koruma üçgeni etrafında strateji üretmektedir.

Projemize destek olan bütün kişi, kurum ve kuruluşlara bir kez daha teşekkür ederiz.
Denizler geleceğimizdir. Sizi de mavi sulara, deniz araştırmalarına ve denizlerin korunması için yanımıza çağırıyoruz.

An Overview of the History of Turkish Marine Research

This documentary, which describes the past, present, and future of marine research in Türkiye, focuses on the changes and developments in the field of marine sciences in our country over the historical process.

It emphasizes why Türkiye needs to increase its marine research efforts, the necessity for more financial resources, and the importance of setting new goals. Furthermore, it provides a brief overview of the marine studies conducted by major institutions from past to present.

As TUDAV, our mission is to foster the development of marine research in Türkiye, support the emergence of young marine scientists, raise awareness about ocean literacy, and create public awareness to address and rectify our shortcomings in marine research.

Türkiye, as a maritime nation, can significantly contribute to societal progress and development by advancing in marine sciences. By producing knowledge that meets universal standards, we can gain a better understanding of our seas and anticipate potential risks. The data derived from marine research should serve as soft power in resolving all our country’s disputes, particularly those involving maritime boundaries. Research is essential for protecting the seas, and since its inception, TUDAV has been crafting strategies centred on research, education, and conservation.

We extend our heartfelt thanks to all individuals, institutions, and organizations that have supported our project. The seas are our future. We invite you to join us in the blue waters, in marine research and in the effort to protect our seas.
Türkiye Denizlerindeki Deniz Mağaralarının biyoçeşitliliğinin ve korunmasının önemi hakkında farkındalık yaratmayı hedefleyen kısa belgeselimiz. 

Monitoring Biodiversity of Marine Caves in Antalya Region, Türkiye
A short documentary aiming to raise awareness about the importance of biodiversity and conservation of marine caves in Türkiye.
“3. Türkiye Kıkırdaklı Balıklar Koruma Stratejisi Geliştirme Çalıştayı” 30 Nisan 2024 Salı günü 13:00-16:30 saatleri arasında çevirimiçi olarak gerçekleştirildi. Çalıştayımızda köpekbalığı koruma alanları, koruma altındaki türler hakkındaki çalışmalar ve ulusal eylem planı konuları yer buldu. Katılımcılarımıza ve konuşmacılarımıza katkıları için teşekkür ederiz.

Açılış konuşması 
Bayram Öztürk

Koruma(ma)nın Bedeli...Köpekbalıklarını Alan Temelli Koruma Yaklaşımına Domuz Köpekbalığı (Oxynotus centrina) ve Prens Adaları ISRA'sı Özelinde Bir Bakış
Hakan Kabasakal

Türkiye Denizleri ISRA alanları
Nuri Başusta 

Nesli Tehlike Altındaki Köpek Balıkları; Saros Körfezi ve Gökçeada kıyıları
Çiğdem Yığın

Türkiye Keler Aksiyon Planı: Türkiye'de üç Önemli Keler Bölgesi'nin (ÖKB) keşfi
Aylin Ulman

Kum Köpekbalığı (Carcharinus plumbeus) koruma ve izleme çalışmaları (GÖKOVA ÖÇKB - BONCUK KOYU)
Mustafa Tunca Olguner

SPOT MarineLife: Kuzey Kıbrıs Kıkırdaklı Balık Çalışmaları
Damla Beton

Ulusal Kıkırdaklı Balık Türleri Eylem Planı
Elizabeth Bengil

Soru ve Cevap
13 Mart 1994 tarihinde Ship Broker adlı dökme yük gemisi ile Nassia isimli ham petrol tankerinin  İstanbul Boğazı’nın kuzeyinde Büyükliman önlerinde çarpışması sonucu çıkan petrol yangınında 28 mürettabat hayatını kaybetmiş, 15 bin ton ham petrolün denize dökülmesiyle büyük bir çevre felaketi yaşanmıştı. 5 gün boyunca Boğaz’ı dumana boğan tanker kazasının 30. yıl dönümünde çalıştayımızda bir araya geldik.

Nassia Tanker Kazasının 30. Yılı Çalıştayı
13 Mart 2024, 14:00-16:00, Çevrimiçi
Moderatör
14:00-14:10 – Açılış Konuşması
Prof. Dr. Bayram ÖZTÜRK (Türk Deniz Araştırmaları Vakfı, İstanbul Üniversitesi)
Konuşmacılar
14:10-14:25 - Nassia Tankeri Yangını ve Bazı Düşünceler
Ömer ASMALI (Kuzey Sigorta Brokerlik, Gemi kurtarma ve Hasar uzmanı)
14:25 -14:40 - Nassia Tanker Kazası ve Petrol Kirliliğinin Temizlenmesi
Kerem KEMERLİ (Meke Marine Teknoloji A.Ş.)
14:40-14:55 - Nassia Tanker Kazası ve Gemi Kökenli Kirlenme Konusunda Kazanımlarımız
Prof. Dr. Selma ÜNLÜ (İstanbul Üniversitesi)
14:55-15:10 - M/T Nassia Tanker Kazası ve Sonrasında Ekosistem Hasar Tespitinin Belirlenmesi
Doç. Dr. Ahsen YÜKSEK (İstanbul Üniversitesi)
15:10-15:25 - Nassia Tanker Kazası ve Boğaz Balıkçılığına Etkisi
Necla YAZICI (Kadın Balıkçı, İstanbul)
15:25-16:00 – Soru-Cevap, Kapanış
1 Mart 2024 Deniz Çayırları ve Türkiye’de Korunması Çalıştayı

Program
13:00-13:10 – Açılış Konuşması
Prof. Dr. Bayram ÖZTÜRK (Türk Deniz Araştırmaları Vakfı, İstanbul Üniversitesi)
Konuşmacılar
13:10-13:30 - Deniz Çayırlarının Korunmasına Yönelik Balıkçılık Yönetim Tedbirleri
Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müd. Avcılık Düzenlemeleri Koordinatörü- İlhan ÜZE
13:30-13:50 - Antalya Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Alanında Deniz Çayırı Posidonia
oceanica’nın Restorasyonu
Prof. Dr. Cemal TURAN (İskenderun Teknik Üniversitesi)
13:50-14:10 - Deniz Çayırlarını Tehdit Eden Baskılar
Prof. Dr. Ergün TAŞKIN (Manisa Celal Bayar Üniversitesi)
14:10-14:30 - Posidonia oceanica Çayırlarının Türkiye Kıyılarında Restorasyon Çalışmaları: Fethiye
Körfezi Örneği
Dr. Barış AKÇALI (Dokuz Eylül Üniversitesi)
14:30-14:50 - Kuzey Ege Denizi’nde Yapılan Deniz Çayırları Araştırmaları ve Ekolojik Kalite
İndeksleri ile TÜBİTAK Deniz İzleme Klavuzları Işığında, Deniz Çayırları Araştırmalarında
Standardizasyon ve Güncel Yöntemler
Dr. M. İdil ÖZ (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi)
14:50-15:10 - Karadeniz’de Yapılan Deniz Çayırları Araştırmaları
Doç. Dr. Zekiye BİRİNCİ ÖZDEMİR (Sinop Üniversitesi)
15:10-15:30 – Mavi Ormanlar Projesi
Deniz Sorumlusu – Ebru ÇELİK (WWF Türkiye)
15:30-15:50 - Balıkçıların Gözünden Deniz Çayırları
Su Ürünleri Koop. Başk. Serkan ALTINDİŞ, İbrahim ONUK (Kuşadası Su Ürünleri Kooperatifi)
15:50-16:10 – Marmara Denizi’nde Yapılan Deniz Çayırları Araştırmaları
Su Ürünleri Müh. Zeynep GÜLENÇ (Türk Deniz Araştırmaları Vakfı)
16:10-16:30 – Saros Körfezi’nde Deniz Çayırlarının Aşılama ve Taşınmasında Biyolojik Gübre
Uygulaması
Doç. Dr. Ercan Selçuk ÜNLÜ, Doç. Dr. Murat TELLİ, Dr. Ömercan ÜNÜVAR (Bolu Abant İzzet Baysal
Üniversitesi)
16:30-17:00 - Soru-Cevap, Kapanış

Katılımcılarımıza ve konuşmacılarımıza katkıları için teşekkür ederiz.
A short documentary aiming to raise awareness about the crucial role of cartilaginous fishes in maintaining the balance of life in the oceans. Turkish and English subtitles are also available.


Denizlerdeki yaşamın korunmasında kıkırdaklı balıkların önemi hakkında farkındalık yaratmayı amaçlayan  "Türkiye Denizlerinde Kıkırdaklı Balıkların Hedef Dışı Avcılığı"  kısa belgeselimiz. Türkçe ve İngilizce altyazı seçeneği mevcuttur.
Denizanaları, dünya okyanus ve denizlerinde bulunan değişik şekil ve boydaki canlılardır.
Denizanası aşırı çoğalmaları, deniz ekosistemlerindeki değişimi gösterir.
Bridge Karadeniz projesi, denizanası çoğalmalarını da incelemektedir.
Türk Boğazları ve Korunması konulu belgesel, Türk Deniz Araştırmaları vakfı ve Beykoz Denizcilik Meslek Lisesi Mezunlar derneğinin ortak bir çalışmasıdır.
Belgeselde, Boğazlar deniz hukuku, deniz güvenliği, deniz ulaşımı ve deniz çevresi yönleriyle incelenerek 25 dakikalık bir belgesel yapılmıştır. Belgeselde şimdiye kadar sadece Montrö Sözleşmesi’ne indirgenen Boğazlar konusu birçok yönden ve farklı uzmanlar tarafından bilimsel bir bakış açısıyla incelenmiştir.

Bilindiği gibi, Çanakkale Boğazı, Marmara Denizi ve İstanbul Boğazı Türk Boğazlar 
Sistemi’ni oluşturmakta olup, Karadeniz'i Akdenize bağlamaktadır. Bu sistem, iki havzanın iklimi ve biyoçeşitliliği yanında biyolojik bir koridor görevi görmesi nedeniyle göçmen su canlıları için de önem taşımaktadır.

Boğazlardaki kirlenmenin, yabancı türlerin azaltılması, balıkçılığın düzenlenmesi ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin uygulanması için uzun vadeli politikalar gerekmektedir.
Son olarak; Rusya ve Ukrayna arasındaki süren savaş hem Karadeniz'in hem de Türk Boğazlarının jeopolitik yönünü öne çıkarmaktadır. 

İki kurumun işbirliği halinde yaptırdığı bu belgesel uluslararası nitelikler de taşıyan ulusal bir konuyu geniş kitlelere anlatmak için sinerji oluşturma amacı taşımaktadır.
23-25 Kasım 2022 tarihlerinde düzenlenen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kıyı ve Deniz Ekosistemlerinin Korunması ve Yönetimi ile Mapa Şamandıra Uygulama Modelleri Çalıştayı Sonuç Bildirgesi çalıştay sonunda vakıf başkanımız Prof. Dr. Bayram Öztürk tarafından okunmuştur.  
Sonuç Bildirgesi:

1. Denizel alanlarımızda bulunan deniz çayırları (Posidonia oceanica, Cymodocea nodosa, Zostera spp.) ve deniz ormanları (Cystoseira spp., Sargassum spp.) ile korallijenli habitatlar belirlenerek ortak metodoloji ile CBS tabanlı bir sistem ile haritalandırılmalıdır.

2. Deniz ekosistemi üzerindeki baskıların azaltılması amacıyla mavi ekonomi ilkelerine uyularak denizlerimiz bütüncül planlanmalıdır.

3. İklim değişikliğine direnç oluşturmak ve uyum kapasitesini arttırmak için korunan alanlarda araştırma, izleme ve koruma faaliyetleri hassasiyetle devam ettirilmeli, özelde ise kıyı ve deniz ekosistemlerinin korunması için etkin bir metot olan mapa ve şamandıra sistemleri yaygınlaştırılmalıdır.

4. Deniz ekosistemine zarar vermeyecek şekilde, teknelerin şamandıra sistemine bağlanmasını sağlayacak yasal alt yapısı oluşturularak en uygun tonoz modelinin geliştirilmesi ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca uygulanması sağlanmalıdır. Bu kapsamda, sivil toplum kuruluşlarınca oluşturulacak ulusal ve uluslararası finansman kaynaklarının kullanımı değerlendirilmelidir.

5. Deniz koruma alanları ile ilgili Ulusal Strateji Planı güncellenmelidir.

6. Korunan alanlarda faaliyet gösteren su araçlarının ülkemiz için ekonomik bir değer olduğu kabul edilerek, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca bilimsel veriler ışığında gerçekleştirilecek koruma faaliyetleri ile özelde mapa ve şamandıra sistemleri kurulması ve işletilmesi sürecinde sahada faaliyet gösteren ilgili paydaşların katılımıyla birlikte Bakanlığın koordinasyonunda iş ve işlemler kamu yararı gözetilerek sürdürülmelidir.

7. Denizel alanlarımıza kuracağımız mapa ve şamandıra sistemlerinin yerleri, oluşturulacak bir yazılımla internet ve mobil ortamda kullanıcılara sunulmalı ve rezervasyon dâhil iş ve işlemlerin bu sistem üzerinden yürütülmesi sağlanmalıdır. Bu sistem MPN (Mediterranean Posidonia Network) içerisine de entegre edilmelidir.

8. Denizlerimizde mapa ve şamandıra yerleri belirlendikten sonra günübirlik gezi tekneleri, küçük ölçekli balıkçılar, amatör denizciler ve yerel halkın kullanımı için belirli yerler ayrılmalı ve bu alanların toplumun farklı kesimlerince adil kullanımı temin edilmelidir.

9. Fethiye, Göcek ve Dalaman koylarının korunması için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın koordinasyonunda bölge halkının temsilcileri, kamu kurumlarının yerel teşkilatları, bölgede faaliyet gösteren odalar ve sivil toplum kuruluşları, paydaşlar ve üniversitelerin katılımı ile bir komisyon oluşturularak yönetim planı çalışması yapılmalıdır. Ayrıca yönetim planının etkin olarak uygulanması için yılda en az bir kez olmak üzere belirli periyodlarla değerlendirme toplantılarının yapılması sağlanmalıdır. Bu doğrultuda, bilimsel temelli araştırmalarla bir yönetim modelinin araştırılarak ortaya konulması sağlanmalıdır.

10. Koyların turistik faaliyetlere yönelik taşıma kapasiteleri, bilimsel çalışmalar doğrultusunda belirlenmeli ve bu kapasite sınırlarına uyulması Kamu erki vasıtasıyla temin edilmelidir.

11. Bölgede yapılan su kalitesinin izlenmesine yönelik çalışmalara ait tüm veriler, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı çatısı altında toplanmalı, ölçüm ve izleme programının sürekliliği için gerekli tedbirler ve teşvikler sağlanmalıdır.

12. Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi, Sıfır Atık Mavi Projesinin pilot alanı ilan edilerek bu kapsamda bölgedeki mevcut tesisler projeye uyumlaştırılacak ve proje kapsamındaki gerekli çalışmalar yapılacaktır.

13. Denizel Koruma Alanlarının statülerinin belirlenmesine esas teşkil edecek kriterler bilimsel veriler ışığında ortaya konularak mevzuatın hazırlanması ve bu mevzuat doğrultusunda öncelikle Karadeniz olmak üzere deniz koruma alanlarının artırılması gerekmektedir.

14. Göcek-Dalaman Koyları Koruma ve Kullanma Usul ve Esasları güncel şartlar ve ihtiyaçlar doğrultusunda bilimsel kriterler dikkate alınarak revize edilmelidir.

15. Karasal alanlardaki atık su arıtma tesislerinin kapasitelerinin arttırılması ve proseslerinin ileri arıtma sağlayacak şekilde iyileştirilmesi temin edilmeli ve bununla birlikte denizel alandaki teknelerin katı ve sıvı atıklarının ileri teknolojiler kullanılarak bertarafı ve gerekli denetim mekanizmasının güçlendirilmesi sağlanmalıdır. Ayrıca, bu tesislerden çıkan arıtılmış sular geri kazanılarak yeniden kullanılmalıdır.

16. Ülkemizde öncelikle hassas ekosisteme sahip deniz koruma alanlarında kullanılan su araçlarının çalışma sistemlerinin sıfır karbon emisyonlu temiz enerjiye dönüşümü teşvik edilmelidir.
Le cladocore en touffe, espèce endémique au bassin méditerranéen, est une espèce en voie de disparition. Les principales causes en sont la pollution, l'érosion côtière, la pression exercée par la pêche et plus récemment le changement climatique.

Connu sous le nom latin Cladocora caespitosa, cette espèce abrite notamment de nombreux organismes marins.

Les efforts de la Fondation Turque pour la Recherche Marine ont abouti à la déclaration du cladocore (ainsi que pour de nombreuses autres espèces coralliennes) en tant qu'espèce protégée dans le Journal Officiel depuis septembre 2022.

Ce court-métrage produit par notre fondation a comme objectif de promouvoir la protection du cladocore et de présenter la faune riche associée à ce corail. TUDAV poursuit en ce moment des travaux à ce sujet, nous comptons donc sur votre aide et soutien.
The stony coral, endemic to the Mediterranean basin, is an endangered species due to the pollution, the coastal erosion, the fishing pressure and more recently the climate change. 

Known as Cladocora caespitosa, this species is also home to many marine organisms. 

The efforts of the Turkish Marine Research Foundation resulted in the declaration of the stony coral (as well as many other coral species) as a protected species in the Official Gazette since September 2022. 

This short film produced by our foundation aims at protecting the stony coral and at highlighting the rich associated fauna. TUDAV is currently working on this subject, so we are counting on your help and support.
Akdeniz'de endemik (sadece bu havzaya has) olarak bulunan taş mercan kirlenme, kıyı tahribatı, balıkçılık baskısı ve son zamanlarda iklim krizi nedeniyle nesli tehdit altındadır.
Cladocora caespitosa olarak bilinen bu tür birçok deniz canlısına da ev sahipliği yapar. 
Bu türün (ve diğer bazı mercan türlerinin) korunması için Türk Deniz Araştırmaları Vakfı'nın yaptığı girişimler sonuç vermiş ve Eylül 2022 'den itibaren türün koruma altına alındığı resmi gazetede yayımlanmıştır.
Vakfımız tarafından hazırlanan bu kısa filmde taş mercanın korunması ve birlikte yaşadığı canlıların tanıtılması amaçlanmıştır. TÜDAV'ın bu konudaki çalışmaları devam etmektedir, yardım ve desteklerinizi bekliyoruz.
Bu kısa belgesel, 1980’li yılların başında başlayan su ürünleri yetiştiriciliğini göstermek amacıyla yapılmıştır. Bu dönemde doğadan yavru toplama, tahta kafeslerde üretim ve yeni kurulan kuluçkahanelerde gösterilmiştir.

Ayrıca, beton havuzlarda alabalık ve sazan balığı üretiminin yanında alabalıklardan yumurta sağımı, ölü yumurtaların toplanması gibi işlemlerde gösterilmiştir. O dönemde sektörün önde gelenleriyle durum tespiti amacıyla röportajlar yapılmıştır. Belgesel levrek ve çipura balığının tüketimini artırmak amacıyla başlatılan bir kampanya ile son bulmaktadır. Belgeseli izleyenler o dönem ile bugün arasında mukayese yapabilir ve gelişmeleri kolayca görebilir. Türkiye’de mavi ekonomi ve mavi büyüme önü açık olan bir sektördür ancak sürdürülebilirlik, denizlerin korunması, taşıma kapasitesi ve yem teknolojisi gibi konulara özellikle dikkat edilmelidir.

This short documentary was made to show the aquaculture that started in the early 1980s. In this period, the collection of fry from nature, production in wooden cages and newly established hatcheries were shown.

It has also been shown in processes such as Trout and Carp production in concrete ponds, as well as stripping the fish from trout and collection of dead eggs. At that time, meetings were held with the leaders of the industry to determine the situation. The documentary ends with the campaign launched to increase the consumption of sea bass and sea bream. Those who watch the documentary can make a comparison between that period and today and easily see the developments. Blue economy and blue growth is a sector with a clear path in Turkey, but special attention should be paid to issues such as sustainability, protection of the seas, carrying capacity and feed technology.
2022 yılı uluslararası küçük balıkçık ve akuakültür yılı kapsamında hazırladığımız Gökçeada’daki geleneksel kılıç balığı balıkçılığı kısa eğitim belgeseli

A short education documentary on traditional swordfish fishing in Gökçeada, which we prepared as part of the 2022 International Year of Artisanal Fisheries and Aquaculture.
Türk Deniz Araştırmaları Vakfı'nın Türkiye İş Bankası’nın desteğiyle 8-9 Ocak 2022 tarihlerinde düzenlediği Marmara Denizi 2022 Sempozyumu'nun kısa özetidir. 
Sempozyum hakkında daha fazla bilgi için: https://tudav.org/calismalar/deniz-alanlari/marmara-denizi/marmara2022/
Two boat surveys were carried out to estimate Cetacean abundance in the western Black Sea coasts of Turkey under the ANEMONE Project in Autumn 2019 and Spring 2021. This short movie compiled the footages of surveys.
EN below

Akdeniz foku Monachus monachus (Hermann, 1779) nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan, uluslarası anlaşmalar ve ulusal mevzuatlarla korunan Akdeniz’deki tek pinniped türüdür. Dünya popülasyonu Batı Afrika Atlantik kıyıları, Madeira Adası, Doğu Akdeniz Türkiye kıyıları, İyon denizi ve Ege deniziyle sınırlıdır. Ege denizi’nde sakin kayalık kıyılarda, ada ve adacıklarda dağılım gösteren bu nadir deniz memelisinin Gökçeada kıyılarında varlığı uzun zamandır bilinmektedir. Türkiye’nin en büyük adası olan Gökçeada, Ege denizinde Akdeniz foku populasyonu çakışma alanlarından biri olarak belirtilen Semadirek-Gökçeada-Limni bölgesinin önemli parçasıdır. Türün Gökçeada kıyılarındaki popülasyon durumu, yıllık dağılımı, habitatları ve bu habitatları kullanım amacı ve sıklığı konularında güncel bir araştırma bulunmamaktadır. Bu konulardaki eksiklikleri gidermek amacıyla Gökçeada çevresinde bilinen fok habitatlarında fotokapan sistemleriyle gece ve gündüz (24 saat) sürekli olarak iki yıl boyunca 2017-2019 yılları arasında izlenmiştir. Proje  İ.Ü. BAP (Proje No: FBA-2017-23455) and Türk Deniz Araştırmaları Vakfı tarafından desteklenmiştir.

Dede, A., Tonay, A.M., Gönülal, O., Güreşen, O., Öztürk, B. 2019. Camera-trap surveillance of the endangered Mediterranean monk seal in the Gökçeada Island, Northern Aegean Sea, Turkey. World Marine Mammals Conference, 9-12 December 2019, Barcelona, 594
----

Mediterranean Monk Seals Monachus monachus (Hermann, 1779) is the only pinniped species in the Mediterranean Sea which are facing danger of extinction and pretected by national and international legislations. Current world distribution indicated as Atlantic coasts of the NW Africa, Madeira island, Turkish coasts of the eastern Mediterranean, Ionian and Aegean seas. Seals are spread to the calm rocky shores and islands of Aegean Sea and long been known at Gökçeada İsland. Gökçeada island is one of the important part of monk seal population overlap zones in the northern Aegean Sea; Samothraki, Limnos, Gökçeada. There is no recent or long term studies about monk seal population status, distribution, habitat use etc. in the island. To provide information on population, distribution and habitat use specifics a long term monitoring (two years 24h a day) by cameratraps were performed in known seal habitat in Gökçeada island between 2017-2019. The project supported by  İ.Ü. BAP (Project No: FBA-2017-23455) and Turkish Marine Research Foundation.
Türk Deniz Araştırmaları Vakfı'nın Türkiye İş Bankası’nın desteğiyle 8-9 Ocak 2022 tarihlerinde düzenlediği Marmara Denizi 2022 Sempozyumu'nun 2.gün canlı yayın kaydıdır. 
Sempozyum hakkında daha fazla bilgi için: https://tudav.org/calismalar/deniz-alanlari/marmara-denizi/marmara2022/

TÜRK BOĞAZLARI ve DENİZ ULAŞIMI 
Oturum Başkanı: Prof. Dr. Rauf VERSAN 
“Montrö Sözleşmesi ve B.M. Deniz Hukuku Sözleşmesiyle Kıyaslanması” 
Dr. Rıza TÜRMEN (Emekli Milletvekili, Avrupa İnsan hakları Mahkemesi Eski Yargıcı) 
“Güvenlik Boyutuyla Montrö Sözleşmesi” 
Ali KURUMAHMUT (Deniz Ulaştırması E. Genel Müd. Danıştay Emekli Üyesi) 
“İTÜ Türk Boğazları Uyg-Ar Merkezi (İTÜBOA) ve Faaliyetleri” 
Prof. Dr. Özcan ARSLAN (İTÜ Türk Boğazları Uygulama ve Araştırma Merkezi (İTÜBOA) Müdürü) 

ARA 

DENİZCİLİK OTURUMU 
Oturum Başkanı: Hayrettin KADIOĞLU 
Denizcilik E. Müst. Danıştay E. Üyesi 
“I. Dünya Savaşı’nda Marmara’ya Giren İngiliz Denizaltılarının Batırdıkları Gemiler ve Bugünkü Durumları” 
 
“Marmara Denizi’nde Batıkların Durumu ve Yasal Mevzuat” 
 
“Marmara Denizi’nde Sualtında Kalmış Tarih Öncesi Yerleşimler” 

“Büyükçekmece’de Arkeolojik Araştırmalar” 

“İstanbul Boğazı’nda Seyir Emniyetini Güçlendirme Çalışmalarına Yönelik Bir Literatür Araştırması” 

“Ocean Decade ve Türkiye” 

“Marmara Denizi’ne ve Limanlarına Gelen-Giden Gemilerin Balast Suyu Islahı” 

“Marmara Denizi’ne ve Limanlarına Gelen-Giden Gemilerin Deniz Yakıtları ile Sülfür Emisyonları” 

"Marmara Denizi'nde Amatör ve Ticari Denizciliğin İklim Değişikliği Perspektifinden İncelenmesi" 

“İklim Değişikliğinin İstanbul Kıyı Şeridine Olası Etkileri” 

“Marmara Denizi, 2015-2021 Yılları Arası Yüzey Sıcaklık ve Tuzluluk Değişimleri” 

“Tuzla’daki Tersanelerde Çevresel Faaliyetler” 

“Marmara Denizi Kıyılarında Deniz Turizmi ve Tesisleri Planlaması, 2022 – 2050” 

“Marmara, İstanbul Limanı, Haliç ve Boğaziçi Deniz Taşımacılığında Çektirmeler” 

ÖĞLE ARASI 

BALIKÇILIK OTURUMU 
Oturum Başkanı: Hamdi ARPA 
“1955-1982 Yılları Arasında İstanbul Boğazı’nda Balıkçılık” 

“Gürpınar Su Ürünleri Halinde Ürün, Fiyat ve Miktar Değişimleri” 

“Marmara Denizi’nde Köpekbalıkları: İçdenizde Yaşayan Türlere Güncel Bilgiler Işığında Bir Bakış” 

“Türkiye Su Ürünleri Sektörü” 

“Balıkçıların Perspektifinden Deniz Salyasının Ortaya Çıkışı ve Deneyimler” 

“Lüfer Popülasyonunun Marmara ve Karadeniz’e Çift Yönlü Üreme ve Beslenme Göçü Sırasında Karaya Çıkarılan Avdaki Iskarta Av Oranlarının Tahmini ve Balıkçılık Yönetimi Üzerine Öneriler” 

“Marmara Denizi Balıkçı Örgütleri ve Balıkçılık Altyapı Kullanımı” 

BİYOÇEŞİTLİLİK OTURUMU 
Oturum Başkanı: Prof. Dr. Ergün TAŞKIN 
“Çanakkale Boğazı Batıkları ve Denizel Biyoçeşitlilik: Kaptan Frangos Batığı Sünger Faunası” 
 
“Türkiye Denizel Koruma Alanlarına Sistemine Katkı (Dardanos, Çanakkale Boğazı) Cladocora caespitosa Mercan Resifi” 

“Kırmızı Gorgon Mercanı Paramuricea clavata’nın Katastrofik Ölüm Raporu (Çanakkale Boğazı, Türkiye)” 

ARA 

“Prens Adaları Örneği Üzerinden Marmara Denizi'ndeki Oktokoral Mercanların Ekolojik Durumları” 

“Yelkovan Puffinus yelkouan Türünün İstanbul Boğazı ve Çanakkale Boğazı’ndaki Günlük Hareketleri” 

“Marmara Denizi’ndeki Setaselerin Doğrusal Kesit Yöntemiyle Popülasyon Büyüklüğünün Tahmin Edilmesi” 

“İzmit Körfezi ve Kuzeydoğu Marmara Denizi’nin Fitoplankton Çeşitliliği ve Zararlı Tür Kompozisyonu” 
 
“Marmara Denizi’nde Gözlenen İstilacı Türler İçin Sağlık Alanında yapılan Çalışmalar” 

“Ya Yakarsa? Ulusal Denizanası ve Benzeri Türleri İzleme Programı” 

“Geçmişten Günümüze Marmara Denizi Makroflorasının Değişimi” 

“Erdek Kıyılarında (Marmara Denizi, Türkiye) Denizel Cladophorales Türlerinin Biyoçeşitliliği ve Aşırı Çoğalması” 

“Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi’nde Pinna nobilis Popülasyonunun Son Durumu” 

“Marmara Denizi Kıyı Sularının Fiziko-kimyasal Parametreleri” 

“Prens Adaları’ndan Marmara Denizi’ne; Bir Özel Çevre Koruma Bölgesi Değerlendirme Çalışması” 
 
DEĞERLENDİRMELER, SORU – CEVAP 

SEMPOZYUM SONUÇ BİLDİRGESİ
Türk Deniz Araştırmaları Vakfı'nın Türkiye İş Bankası’nın desteğiyle 8-9 Ocak 2022 tarihlerinde düzenlediği Marmara Denizi 2022 Sempozyumu'nun 1.gün canlı yayın kaydıdır. 
Sempozyum hakkında daha fazla bilgi için: https://tudav.org/calismalar/deniz-alanlari/marmara-denizi/marmara2022/

1.Gün Programı
AÇILIŞ / HOŞGELDİNİZ KONUŞMALARI 

Prof. Dr. Bayram ÖZTÜRK (TÜDAV Başkanı) 
Hakan ARAN (Türkiye İş Bankası Genel Müdürü) 
Doç. Dr. Mahir KANYILMAZ (Tarım ve Orman Bakanlığı, Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, Kaynak Yönetimi ve Balıkçılık Yapıları Dairesi Başkanı) 

AÇILIŞ ÖZEL OTURUMU: MARMARA DENİZİ DENİZ SALYASI (MÜSİLAJ) 
Nevzat CEYLAN 
TBMM Müsilaj Komisyonu Üyesi, Adalet ve Kalkınma Partisi Milletvekili 
Gülizar EMECAN 
TBMM Müsilaj Komisyonu Üyesi, Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili 
Hayrettin NUHOĞLU 
TBMM Müsilaj Komisyonu Üyesi, İYİ Parti Milletvekili 

DAVETLİ KONUŞMACILAR 
 “Marmara Denizi'nde Deprem Araştırmaları ve Bu Denizin Deprem Potansiyeli” 
Prof. Dr. Naci GÖRÜR (Bilim Akademisi Kurucu Üyesi) 

“Çanakkale Savaşlarına Denizden Bakmak: Çanakkale Batıkları Tespit ve Belgeleme Çalışması” 
Yusuf KARTAL (Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı)
ARA 

DENİZ SALYASI (MÜSİLAJ) OTURUMU 
Oturum Başkanı: Prof. Dr. Barış SALİHOĞLU 
“Marmara Denizi’ndeki Müsilajın Kimyasal Karakterizasyonu ve Müsilaj Agregasyonunun İncelenmesi” 

“Marmara Denizi’nin Güncel Oksijen Durumu ve Müsilajın Etkisi” 

“Marmara Denizi için 2002-2021 Yılları Arasında Klorofil-A Değerlerinin Google Earth Engine Yardımı ile İzlenmesi” 

“Müsilaj Kıskacında Kentsel Atıksu Arıtma Tesisleri için Proses Tasarımında Yerel Yaklaşımlar” 

“Marmara Denizi Müsilaj Kümeleri Tipolojisi (2021)” 

“Çoklu Baskılar Altında Marmara Ekosistemi ve Marmara Denizi Rehabilitasyon Önerileri” 

KİRLİLİK OTURUMU 
Oturum Başkanı: Prof. Dr. Halim Aytekin ERGÜL – Dr. Tacettin ŞİMŞEK 
“İzmit Körfezi’nde Polisiklik Aromatik Hidrokarbon Akıbeti: Çok-Ortamlı Modelleme Verisi Elde Etmek için Gerçekleştirilen Saha Çalışmaları” 

“İzmit Körfezi’nde Görülen Alg Çoğalmaları ve Ekolojik Kalite Üzerine Bir Çalışma” 

“İzmit Körfezi’nde Polisiklik Aromatik Hidrokarbon Akıbeti: Ön Modelleme Çalışması” 

“Marmara Denizi’ne Evsel Atıksu Kaynaklı Nütrient Girişlerinin Tahmini ve Gelecek Senaryoları” 

ÖĞLE ARASI 

“Doğal Kıyı-Kenar Çizgisinin Ortadan Kalkmasının Marmara Denizi Özelinde Kirliliğe Etkisi” 

“Marmara Denizi'nde Gemi Kaynaklı Kirlenmenin Önlenmesinde Bütünsel Yaklaşım Gerekliliği” 

“Marmara Denizi’nde Mikroplastik Kirliliği” 

“Marmara Denizi Üzerindeki Baskılarının Değerlendirilmesi” 

“Sualtı Gürültüsü İzleme Sistemi Geliştirme Çalışmaları” 
 
“Marmara Denizi’nde Yayılı Kaynaklardan Gelen Kirliliğin Azaltılması için Mevcut olan Metotlar ve Uygulanma Alanları” 

“Petrol Yayılımı Modellemesinin Acil Müdahale Eylem Planları Açısından Değerlendirilmesi” 

“İstanbul Boğazı’nda Gemi Kaynaklı Kirliliğin İncelenmesi: 2030 Yılı Tahmini Emisyonları” 

“Atmosferik Kirleticilerin Marmara Denizi’ne Etkilerinin Değerlendirilmesi” 

ARA 

JEOLOJİ - DEPREM – TSUNAMI OTURUMU 
Oturum Başkanı: Prof.Dr. Kürşad Kadir ERİŞ – Prof.Dr. A. Cevdet YALÇINER 
"Marmara Fay Zonu’nda Gaz Yapıları” 

“Orta-geç Holosen Boyunca Saros Körfezi’nin İklimsel Ve Hidrolojik Değişimleri” 

“İstanbul’un Kuzey Alanlarındaki Pliyosen - Kuvaterner Yaşlı Kırıntılı Çökellerin Marmara Denizi’nin Oluşumu Açısından Analizi” 

“Geç Pleistosenden Günümüze Gemlik Körfezi’nde Gözlenen Deniz Seviyesi Değişimlerinin Sismik Yansıma ile Sediman Karotlarının Fiziksel Özellikleri ile Tespiti” 

“Marmara Denizi, Kumburgaz Havzası’nda, Deprem ile Tetiklenen Türbidit-Homojenit Birimlerinin Çoklu Parametre Yöntemleri ile Belirlenmesi” 

“Küçükçekmece Gölü ve Çevresinin Yakın Yüzey Yapılarına Yüksek Çözünürlüklü Jeofizik Verilerle Bir Bakış” 

“İstanbul Tsunami Eylem Planı Uygulama Projesi: Büyükçekmece Örneği” 

“Marmara Denizi’nde Denizaltı Heyelanı Kaynaklı Tsunami Oluşumu Üzerine Değerlendirmeler” 

“Japonya’da Tsunami Afetine Karşı Hasar Azaltma ve Hazırlık Çalışmalarına Bakış ve Marmara için Öneriler” 

“Yarının Şehirleri Projesi'nden Kazanımlar ve Marmara Bölgesi'nde Bütüncül Risk Analizlerinin Önemi”  

“Küçükçekmece Gölü Kıyı Kenar Çizgisinin Son 4500 Yıllık Değişimi” 

DEĞERLENDİRME-SORU-CEVAP 

ÖDÜL TÖRENİ (MARMARA DENİZİ ARAŞTIRMALARI ÖDÜLÜ)
Daha Fazlası

İlgili Konular

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı
  • araştırma
  • deniz
  • türk
  • vakıf
Önceki

SAD – Sualtı Araştırmaları Derneği

Sonraki

SAIL PLANET

DENIZ MUZELERI – Konuk Sn HAKKI YÜCEL

COŞKUN ARAL
Son Yazılar
  • EVERY SailGP Race in New York City 🇺🇸 | Season 1 & Season 4 | SailGP
  • Geleceğin Teknolojisini Çocuklar Üretti
  • How Antarctica’s Waters Are Being Turned Into a Production Line
  • Swimmers Talk About Their Bag Disasters #swimmer #swimmerbag #swimming #disasters
  • STUDYO YELKEN – Moderatör HASAN KAÇMAZ
REFIKA’NIN MUTFAGI
Ara
HALE CANEROGLU
Galeri
MEHMET GURS
Follow Us
Follow us on Facebook Follow us on Twitter Follow us on Youtube Follow us on Pinterest Follow us on Instagram

Copyright © 2025 | SGTV

Lightbox image placeholder

Previous Slide

Next Slide

loading