
YAZILI HANİ BALIĞI – Çizgili Hanos – Serranus scriba (Linnaeus, 1758)
Yazılı Hani balığı (Hanos) serranidae familyasına mensup olup, yerli bir balık türüdür. Levrek ailesindendir. 15-35 cm boy uzunluğu arasındadırlar. Kaydedilen maksimum balık ölçümü 36 santimetredir 300-500 gr. arasında ağırlıkları değişmektedir. Yazılı Hani balıkları yassı bir vücuda sahiptir. Renkli balıklardır ve esmer, pembe, sarı, parlak kırmızı renkleri arasında çeşitleri vardır. Yırtıcı ve etçil bir balıktır, gözleri iridir. Gözlerinin etrafı çoğunlukla kırmızı renktedir. Genellikle sıcak denizlerin balığı olarak bilinmektedir. Ülkemizde Ege, Marmara, Çanakkale’de bulunur. Yazılı Hani balıkları derin sularda taşlık yerlerde yaşamaktadırlar. Yaz mevsiminde kıyılarda, kış mevsiminde de açık sularda bulunmaktadırlar. Hani balığının yaşadığı yerlerde mercan balıkları da bulunmaktadır. Hani balıkları denizden bir anda yukarı çıkarlarsa hava keseleri şişerek boğazını tıkayarak balığı boğmaktadır. Pulları çok fazla olan hani balığının alt çenesi üst çenesinden uzundur. Hani balığının ağzı da büyük dişleri iridir. Bu balığın üst ve alt çenesinde çok diş olduğu gibi damağında bile küçük dişler bulunmaktadır.
Hani balığı çeşitleri: Yazılı hani, benekli hani, berber balığı ve sarı hanidir. Hani balığının eti lezzetli olarak nitelendirilmektedir. Besin kaynağı bakımından zengin bir balık türüdür.
Yazılı Hani balığı ( Serranus scriba ), Serraninae alt familyasından bir deniz levreği olan deniz ışın yüzgeçli balık türüdür ve Serranidae familyasının bir parçasıdır . Doğu Atlas Okyanusu , Akdeniz Ege ve Karadeniz’de bulunur .
Yazılı Hani yandan basık, uzun bir gövdesi ve sivri bir burnu vardır. Sırt yüzgecinde 10 diken ve 4-16 yumuşak ışın, anal yüzgecinde ise 3 diken ve 7-8 yumuşak ışın bulunur. Kuyruk yüzgeci kesiktir. Boyutuna göre çok büyük bir ağzı vardır, çok sayıda keskin dişi vardır .Genel renk gri, morumsu veya kırmızımsı olabilir, yanlarda 5-7 koyu kahverengi çubuk bulunur. Baş, çok sayıda dar, dalgalı mavi çizgi ve kırmızı lekelerle işaretlenmiştir. Sırt, anal ve kuyruk yüzgeçleri kırmızı noktalarla işaretlenmiştir. Vücudun ortasında dağınık, morumsu-mavi bir leke vardır. Karın ve göğüs yüzgeçler normalde tekdüze soluk sarıdır.
Yazılı Hani balığı, kayalık taban üzerinde ve 5 -150 m. Derinlikteki Posidonia çayırları arasında görülür. Kayalık mağaralarda barınır ve normalde ya yalnızdır ya da küçük gruplar halinde bulunur. Avlanmak için alacakaranlıkta ortaya çıkar. Bölgesel bir pusu avcısı olan ve kafadanbacaklılar, çift kabuklular , kabuklular, balıklar ve solucanlardan oluşan bir diyete sahip etobur bir türdür . Genellikle ahtapotların işgal ettiği yerleri belirtmek için kullanılır çünkü girişte ahtapotun attığı kabuklu deniz hayvanı parçalarını toplar. Yumurtlama mevsimi ilkbahar sonundan yaz başına kadar sürer ve yumurtalar kıyıya yakın taşların altına bırakılır. Eşzamanlı bir hermafrodittir, yani her bireyin hem erkek hem de dişi gonadları vardır ve kendi kendine döllenme yeteneğine sahip olabilir. Maksimum yaşam süreleri 16 yıldır.
Saki Uğurlu
https://www.facebook.com/saki.ugurlu