Sualtı arkeolojisi biliminin doğup geliştiği ülkemiz denizlerindeki sualtı mirası pek çok ülkeden daha zengin. Sualtı arkeolojisi ve dalış turizmine verdiği önemle tanınan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, aldığı eğitimlerin sonunda PADİ batık dalışı uzmanı oldu. 2021 yılının Eylül ayında Uluslararası Dalış Eğitmenleri Profesyonel Birliği (PADI) Yöneticisi Asutay Akbayır’dan aldığı eğitimle sualtı dünyasına adım atan Bakan Ersoy, pek çok sualtı arkeolojik kazısını yerinde incelemiş, Çanakkale batıklarına da dalmıştı.
Sualtı arkeolojik mirasımız büyülüyor
Tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapan ülkemiz kıyılarında çok sayıda sualtı arkeoloji araştırması sürdürülüyor. Arkeolojik zenginliğin kamuoyuna tanıtılırken korunması amaçlanırken, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy dalgıçlık seviyesini ilerletti. Eylül 2021 tarihinde PADİ sisteminden eğitim alarak sualtı dünyasına adım atan Ersoy, daha sonra Muğla’nın Datça ilçesinde süren sualtı kazısında bir batığı incelemek için dalmıştı. Bakan Ersoy, bu dalışın ardından yaptığı açıklamada, Türkiye’nin sualtı arkeolojisi açısından dünyada lider konumda olduğunu vurgulamıştı. Bakan Ersoy, “Bu zenginlikler, Türkiye’nin kültürel mirasıdır ve turizm potansiyelimiz açısından büyük önem taşımaktadır. Türkiye’de dalış turizmini artırmayı ve bu alanı daha geniş kitlelere tanıtmayı hedefliyoruz,” ifadelerini kullanmıştı.
Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı’ndaki İngiliz HMS Lundy batığına dalmıştı
Bakan Ersoy, 2022 yılının Eylül ayında ise dalış eğitimine devam ederek PADI İleri Seviye Dalgıç sertifikasını almıştı. Antalya’nın Adrasan ve Kemer bölgelerinde gerçekleştirdiği dalışlarla eğitimi tamamlayan Bakan Ersoy, Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı’ndaki İngiliz HMS Lundy batığına da dalış yaptı. Burada yaptığı açıklamada, sualtı kültürel mirasının korunmasının öncelikli konular arasında yer aldığını ve sualtı ören yerlerinin daha görünür hale getirilmesi için yeni yönetim modelleri geliştirdiklerini söyledi.
Gelidonya Burnu’ndaki Lahit batığına dalış
Bakan Ersoy, Antalya Kemer’de PADI Batık Dalışı Uzmanlık eğitimlerini de tamamladı. Uluslararası Dalış Eğitmenleri Profesyonel Birliği (PADI) Yöneticisi Asutay Akbayır’dan uzmanlık belgesini alan Ersoy, Kumluca’da kazısı sürdürülen Tunç Çağı batığını inceleyip, Gelidonya Burnu’ndaki Lahit batığına dalış gerçekleştirdi. Doç. Dr. Doktor Hakan Öniz yönetiminde kazısı sürdürülen Tunç Çağı batığının buluntularını inceleyen Ersoy, Gelidonya Burnu’ndaki Lahit batığına dalış gerçekleştirdi.
“Türkiye’nin sualtı turizminde dünya lideri olmaması için hiçbir sebep yok”
Asutay Akbayır, “Sayın Bakan, yoğun çalışma temposuna rağmen sualtının eşsiz güzelliklerinden kopamıyor ve her fırsatta, sualtı dünyasını ve derinlerde yatan kültürel miraslarımızı tüm dünyaya tanıtmak ve ülkemizde turizmi çeşitlendirmek adına önemli katkılar sağlıyor. Dalış turizmi konusunda yaklaşık 60 yıldır büyük yatırımlar yapan PADI gibi öncü kuruluşların 1980’lerden bu yana Türkiye’nin dalış camiasına ve tanıtımına sağladığı katkı da oldukça önemli. Global dalış standartları, çevre koruma ve bilinçlendirme faaliyetlerinde yüksek tecrübeye sahip bu uluslararası dalış eğitim sistemleriyle, ilgili devlet kurumlarımızı ortak projelerde buluşturmayı başarabilirsek, Türkiye’nin sualtı turizminde dünya lideri olmaması için hiçbir sebep yok.” dedi.
Dalış turizmi açısından çok önemli
Bakan Ersoy’un bu alanda yaptığı çalışmalar, 25 Mayıs 2024 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren yeni yönetmelikle de desteklendi. Söz konusu düzenleme, korunması gereken kültür ve tabiat varlıklarının bulunduğu bölgelerde turizm ve sportif amaçlı dalış yapılmasına olanak tanıyor. Ersoy’un dalış eğitimi ve çalışmaları, Türkiye dalış turizminin geleceği açısından büyük önem taşıyor.
Gökhan Karakaş
DENIZKARTALI Haber Portalı – https://denizkartali.com/bakan-ersoy-batik-dalgici-uzmanligini-da-aldi/
Bir yanıt bırakın