8 milyar insanın ihtiyacı olan oksijenin en önemli kaynağı deniz mercanları dünya genelinde yok oluyor. Akdeniz’de varlıkları ciddi ölçüde azalan ve insansal kirlilik nedeniyle nesli tehlike altında olan mercanlar için çabalayan Deniz Yaşamını Koruma Derneği, Marmara Denizi’ndeki mercanları 24 saat izliyor. neandros adası açıklarındaki mercanları sualtı kameralarıyla izleyen Deniz Yaşamını Koruma Derneği Başkanı Volkan Narcı, “6 yıl önce taşıdığımız mercanların bulunduğu bölge, Cumhurbaşkanlığı kararıyla ‘Korunması Gerekli Hassas Alan’ ilan edilmişti. Mercanlar ekosistemin anahtar türü ve yapı taşıdır. Denizin yağmur ormanları mercanlar soluduğumuz 3 nefesten 2’sini sağlıyor. 30 metre derindeki bu hayvanları izleyerek korunmalarına katkı sağlıyoruz’dedi.
Küresel Mercan Resifi İzleme Ağı
Yeryüzündeki oksijenin büyük bölümünü üreten mercanlar, son yıllarda iklim değişikliği, aşırı avlanma ve insansal kirlilik nedeniyle tehdit altında. Küresel Mercan Resifi İzleme Ağı, mercanların yüzde 14’ünün yok olduğunu belirlemişti. Dünya üzerindeki 845 mercan türünün üçte birinin tehdit altında olduğu açıklanırken, Akdeniz’de çok az bulunan ve Marmara Denizi’nde de yaşayan mercanlar 24 saat sualtı kameralarıyla izleniyor. Tavşan adası olarak bilinen Neandros’un açıklarına, Yassıada ve Sivriada’nın derinliklerinden alınan mercanlar Türkiye’de ilk kez uygulanan yöntemle dikilmişti. Neandros’a dikilen mercanların yüzde 80 oranında hayatta kalması bilim insanlarını sevindirirken, mercan bahçesi Anadolu Efes Grubu’nun desteğiyle 24 saat gözlemleniyor.
“Mercanlar ekosistemin yapı taşıdır”
7 bin 758 kilometrekarelik Korunması Gerekli Hassas Alan statüsündeki Neandros adasındaki mercanların ekosisteme kattığı değeri anlatan Deniz Yaşamını Koruma Derneği Başkanı Volkan Narcı, mercanların karadaki yağmur ormanları kadar faydalı olduğunu söyledi. Narcı, “Mercanlar ekosistemin yapı taşıdır. Yani mercan varsa deniz yaşamı var. Marmara Denizi’nde varlığını sürdüren ve dünyada sadece Akdeniz’de çok az kalan bu hayvanların korunması gerekli. Çünkü soluduğumuz her 3 nefesten 2’sinin kaynağı denizler. Belki de dünyada ilk kez tehlike altındaki mercanları gözlüyoruz. Çevresindeki canlılarla etkileşimlerini, besin zincirine katkılarını ve korunması için metodları araştırıyoruz.” dedi.
Teknelerin çıpa atması ya da hayalet ağ tehdidi
Mercanları 7 gün 24 saat uzaktan izleyerek oluşabilecek tehlikelere karşı önlem aldıklarını belirten Narcı, “Teknelerin çıpa atması, hayalet ağ ya da diğer insansal etkileri kayıt altına aldığımız için mercanlar güvende. yakında canlı yayınlara geçerek mercanları Türk insanına daha iyi anlatacağız. Anadolu Efes ile hayata geçirdiğimiz Denize +1 Nefes projesi, mercanlar konusunda güzel farkındalık yarattık. DP World, Jeanneau Türkiye firmaların yanında İstanbul Üniversitesi sayesinde deniz ekosistemine faydalı olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Marmara Denizi’nde sadece Akdeniz’e özgü mercan türleri var. Mercanlar, yumurtlama ve yavru bakım alanı olarak ekosistemin devamlılığı için kritik rol oynuyor. Uluslarararası Doğa Koruma Birliği’ne (IUCN) göre sarı gorgonlar, Akdeniz’de tehdide en açık türlerden. Marmara Denizi de bu mercan türleri için bir saklanma alanı. Sarı gorgonlar, Marmara Denizi’nin özel akıntı yapısı sayesinde sıcaklık değişimlerinden korunabiliyorlar.
Gökhan Karakaş {Milliyet}
DENIZKARTALI Haber Portalı – https://denizkartali.com/birileri-mercanlari-gozetliyor.html
Bir yanıt bırakın