SODYUM BURSA (Deniz Karpuzu)
Halk arasında Deniz karpuzu veya yeşil sünger top olarak bilinen Codium bursa , kolayca tanınabilmesini sağlayan geniş küresel şekli (20-40 cm çapa ulaşabilir) nedeniyle çok dikkat çekici bir Chlorophytas alg’dir. Kürenin içi genç örneklerde katıdır, ancak örnekler olgunlaştıkça içi boş hale gelir ve su ile dolar, daha yaşlı örneklerde kürenin üst kısmında içe doğru çökmüş bir şekil gözlemlenir bu yukarıdan halka şeklini alır. (Patlak, sönmüş bir top şeklinde videonun ilk planlarında olduğu gibi). Bazen, birbirine yakın olan küçük birey kümeleri büyüdükçe küme dalgalı bir biçim almaktadır. Codium bursa’nın alt kısmı deniz tabanına bağlanmasını sağlayan kök filamentlerine sahiptir. Bu alglerin rengi yeşil ile mavi-yeşil arasındadır ve dokunulduğunda yüzeyi kadifemsidir.
Codium bursa numunesinin, çok sayıda filamentlerin ve iç içe geçmiş dalları ile karakteristik küresel şeklini benimseyen tek bir dev hücre tarafından oluşturulduğu belirtilmiştir.
Codium bursa’nın üremesi Eylül ve Aralık ayları arasında gerçekleşir ve gövdenin parçalanmasından oluşur. Oluşan parçaların her biri akıntının etkisiyle dağılır ve kök filamentleri vasıtasıyla deniz tabanına tutunur.
Coğrafi olarak, Codium bursa Akdeniz boyunca ve doğu Atlantik Okyanusu’nun bir kısmında (İrlanda kıyılarından Kanarya Adaları’na kadar) dağılır. Codium bursa örneklerine daha çok kayalık alanlarda rastlayacak olsak da, genellikle Posidonya çayırlarıyla ilişkilendirilen Akdeniz kumsallarında da gözlemlemek mümkündür . 5 – 45 metre arası derinlikteki sularda ve yoğun ışıklı bölgelerde, hem kumlu hem de kayalık zeminlerde yaşarlar. Şiddetli fırtınaların ardından sürüklenen bu alglere Akdeniz ve Ege sahillerinin kıyılarında sıkça rastlanır.
Carl Adolph Agardh (1817) tarafından sınıflandırılmış olup, klorofitik ve fotofilik alg’ler grubunun bir parçasını oluşturur. Denize çok derin veya 5 ila 45 m derinlikler arasında kayalık diplere bağlanır. Suyla dolu içi boş bir küreden oluşur ve ona küresel bir şekil veren iç filamentler bulunur. Bu şekli ve yüksek klorofil içeriği (mm2 başına 0,52 ug) Codium bursa’ya güneş ışığını emmede yüksek verim sağlar.
Diğer klorofitik alglerle birlikte Codium bursa, mineraller ve hayvanlar arasındaki bileşenlerin transferinde önemli bir rol oynar. Böylece sadece güneş enerjisinden klorofil fonksiyonu ile deniz suyunun ve dolayısıyla atmosferin CO2 miktarını azaltan karbonhidratlar (ağırlığının %10’u) üretebilmektedir. Özellikle deniz kestanesi ve yumuşakçalar başta olmak üzere hayvan tüketimi için protein (ağırlığının %5’i) ve lipidler (ağırlığının %1’i) üretir ve ayrıca önemli miktarda mineral (canlı ağırlıklarının %30’u) özellikle kalsiyum (%3) katkı sağlar. ağırlığı) kabukların oluşumu için kullanılır. Son olarak Codium bursa, antibakteriyel ve antifungal aktiviteye sahip gram başına 4 mg fenolik bileşik içerir.
Atlantik ve Akdeniz çevresindeki birçok kültürde yenilebilir bir deniz yosunu olarak kabul edilir.
Bir yanıt bırakın