Mehmet Avadan’ın yazısı.
Bütün kurallara uyduğunuz halde dekompresyon hastalığı ile tanışmanız mümkün müdür? Çok zayıf bir olasılık olsa da mümkündür!
……
Tabloları harfiyen kullansanız da, bilgisayara bağlı kalsanız da, temayül ve kuralları sıkı sıkıya uygulasanız da dekompresyon hastalığı ile tanışmanız mümkündür!
(Bu arada bütün dekompresyon hastalığına yakalananların bröveli balıkadam olması tesadüf olabilir mi? Elbette veri toplama konusundan kaynaklıdır, brövesizlerin kaydı tutulmadığından kaynaklıdır.)
…..
Bütün modellemeler beş ila dokuz insan dokusu esas alınarak yapılır. 5 dokuyu esas alan modelleme ile 9 dokuyu esas alan modelleme arasında sonuç bakımından fark olsa da anlamlı değildir, aynı kabul edilebilir. Ama 15 doku esas alınarak yapılacak modelleme sonucunda anlamlı bir fark olmayacağını düşünmek yanlış olur, o modelleme yapılmadan bilinemez. Ve 15 dokuya dayalı modelleme henüz yapılmadı.
…..
Vücudunda çokça yağ bulunan bir balıkadam ile vücudu oldukça yağsız bir balıkadam aynı tabloyu ya da bilgisayarı kullanıyor olsa, bilgisayarın aynı derinlikte verdiği değerler değişmez. Oysa azot yağda sudan tam 5 kat fazla çözünür! Bilgisayar bunu anlamaz, bilmez!
…..
Özellikle bazı bölgelerde günde 40-50 dalış yapan eğitmen ya da rehberler vardır. Ne kadar kısa olsalar da 40-50 ardışık dalışı ne tablolara ne de dalış bilgisayarlarına anlatamazsınız, anlamazlar!
…..
Bilgisayarın da tablonun da bir sonraki dalışın daha sığ derinliğe yapılması gerektiği hakkında bilgisi yoktur. Bilgisi olduğunda da zaten bir sonraki dediğiniz dalış bir önceki dalış olmuştur!
…..
Bütün tablo ve bilgisayarlar tolerans katsayısı kullanarak güvenli tarafta kalmayı esas alır ancak tolerans katsayısı da tamamen kabuldür, matematiksel bir sonuç değildir. Her insanın az veya çok fizyolojik farklılıklarını tolere edip güvenli tarafta kalmanın çeşitli yolları vardır. Benim salık vereceğim, kendimin de kullandığı yol, bilgisayar ile dalışta limit derinlik ve sürelere yaklaşmadan dalışı bitirmektir. Tablo kullananlarda ise hedef derinlikte değil de bir üst fazla derinlikteki süreyi kullanmayı öneririm.
Unutmayın tek dalış yapmanın fiziksel, kimyasal, tıbbi hiç bir bilinmeyeni kalmamış olsa da ardışık dalışlar konusunda hala bilimsel bilinmeyenler çoktur. Ardışık dalışların matematiği henüz çözülmüş değildir.
…..
Güvenli yollar çoktur, dekompresyon hastalığı artık güvenli ve kurallara uyarak dalış yapanlar için ciddi bir risk olmamakla beraber, “kurallara uyan balıkadam dekompresyon hastalığına asla yakalanmaz” diyemeyiz.
İyi dalışlar,
Bir yanıt bırakın