DENİZ TAVŞANI (Nudibrach Felimare cantabrica) by SAKİ UĞURLU

DENİZ TAVŞANI ( Nudibranch ) Asıl yaşam yeri olan Hint-Pasifik okyanusu ve orta pasifikte varlığını gösteren Aplysia familyasına ait canlıların geneline “Kadife Çiçeği” , “Ejderha ” veya en sık kullanılan ve bizce de en çok yakışan adı ile “Deniz Tavşanı” denir. Latince tabiriyle Nudibranch olarak da adlandırılmaktadır. Bu canlının renkleri bulunduğu ortama göre değişebilir. Beyaz , siyah benekli türleri yaygın olsa da turuncu, mavi, sarı, kırmızı türleri renkleri de oldukça yaygındır.
Nudibranch kabuğu olmayan bir salyangoz türüdür. Bu salyangoz çok parlak renklere sahiptir ve son derece göz alıcıdır.Bu özelliği diğer hayvanlar için çok cazip olmasına rağmen çok az hayvan Nudibranchlar’la beslenir. Bunun sebebi Nudibranch’ın ısırgan hücreleridir. Bu hücreler hayvana iyi bir koruma sağlar. Nudibranch bu ısırgan hücreleri kendisi üretmez. Hyroid denen canlıları yer ve onları sindirim sisteminde öğütmez.
Bu hayvanlar Nudibranch’ın sindirim sistemi içinde koruyucu mukusla kaplanır ve ısırgan hücre olarak ona bir koruma sağlarlar.Deniztavşanları oldukça gelişmiş bir gastropod grubudur. Ağız’a yakın bulunan tentaküller yön bulma amacıyla kullanılır. Vücudun alt kısmının ortası ise hareket işlevini görür. Taban kısmın yan tarafı bazı türlerde yüzmeye olanak verecek şekilde gelişmiştir. Deniztavşanlarının birçoğu mükemmel renklere sahiptir. Bu yüzden farklı bir savunma mekanizması geliştirmişlerdir, bu savunma mekanizması kamuflaj (saklanma) ve uyarı şeklindedir. Zehirli olmayan türler bulunduğu ortama uyum sağlayacak şekilde düşmanlarından kamufule olurken, bazı deniztavşanı türleri ise oldukça zehirli salgılara sahiptirler. Renk çeşitliliği salgılarının oldukça zehirli olduğunun göstergesidir. Deniztavşanlarının morfolojik olarak üzerilerinde birçok çıkıntı bulunur bunlar dokunma, tat ve kokulara duyarlıdırlar. Bu türler yumurtalarını jelatinimsi bir spiral şeklinde sualtında değişik alanlara bırakırlar. Deniztavşanlarının besinleri süngerler, hidroidler, byrozoanlar ve bazı durumlarda kendi türleri bile oluşturabilir. Deniztavşanlarının boyutları 4mm – 60cm arasında değişmektedir. Bu canlılar tüm denizlere yayılmış olup çeşitli deniz derinliklerinde gözlenebilmektedir. En büyük boyutlarına sıcak ve derin olmayan sularda ulaşırlar. Ülkemizde Akdeniz , Ege’de ve Marmara’da görülmektedir. 1869 yılında yapılmış olan Süveyş Kanalı vasıtasıyla Kızıl Deniz’den Akdeniz’e oradan da diğer denizlerimize kadar gelmişlerdir. Denizlerimizde 200 ‘den fazla türü bulunmaktadır. 700 metreyi bulan bütün sularda yaşadığı da bilinmektedir.Bu durumun basıncın yaratacağı strese karşı koyabildiklerini de göstermektedir.

.

DENİZ TAVŞANI (Nudibrach Felimare cantabrica) by SAKİ UĞURLU, 10.0 out of 10 based on 1 rating

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*