GELİNCİK Sakallı Sallanan (Gaidropsarus Mediterraneus) by SAKİ UĞURLU

Bilimsel adı: Gaidropsarus mediterraneus
Gelincik, Gadidae familyasına ait bir balık türü. Mezgit ve Bakalyaro ile yakın akrabadır.Kuzey Ege, Marmara ve Karadeniz’de genellikle yaygındır. Göç etmeyen yaşamı boyunca aynı bölge içerisinde kalarak yaşar, sonbahar aylarında üreyen üç bıyıklı deniz gelinciği ismiyle de bilinen bu balık türünün boyları ortalama 20–40 cm uzunluğunda olan ve çok kaygan bir derisi olan gelincik balığı, sıcak ve ılıman suların kaya kovuklarında sahile yakın yaşar. Çevik, yırtıcı ve saldırgandır.Balık yavruları ve kabuklularla beslenir.
Vücudu küçük pullarla kaplı olan gelincik balığının kuyruk kısmı yanlardan yassı biçimdedir ve vücudunun ön kısmı daha yuvarlaktır. Balığın sırt kısmında iki farklı yüzgeç bulunur. Yüzgeçlerden öndeki kısa arkadaki uzundur, uzun olan kısa olandan daha fazla gelişmiştir ve kuyruğa kadar uzanır. Uzun karın yüzgeç de kuyruğa kadar uzanır. Yan tarafında birer yüzgeç bulunan balığın dikenleri yoktur.Çenesinde ise çok keskin olan dişlere sahiptir.
Alt çenesinde bulunan bıyıklar kısadır ve üst çenesi alttakine göre daha uzundur. Sırtı açık kahverengi ve kirli sarı renktedir.
Lezzetinin oldukça fazla, avlanma işleminin de oldukça zor olmasından dolayı fiyatı yüksek ekonomik değeri olan bir balık türüdür. En lezzetli dönemini Mayıs ve Haziran aylarında yaşar. Sudan çıkarıldığı zaman uzun süre dayanabilen bir balık değildir ve bu nedenle avlanmanın ardından temizlemeli ve tüketilmelidir

GELİNCİK Sakallı Sallanan (Gaidropsarus Mediterraneus) by SAKİ UĞURLU, 10.0 out of 10 based on 1 rating

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*