MIĞRI Batık Bekçisi CONGER CONGER by SAKİ UĞURLU

Mığrı (Conger conger), Congridae familyasından yılan balıklarına benzeyen sadece denizlerde yaşayan balık türüdür. Mığrı, karakter bakımından oldukça uysal bir balıktır. Batıklarda ve kaya kovuklarında yaşar ve sadece yuvası önüne gelen canlılarla beslenir. Gece olunca avlanmak için yuvasından çıkar. Gece avcısı etçil ve obur olan mığrı, esas olarak balıklar,ahtapot ve kalamar gibi kafadan bacaklılar ile beslenir , ancak leş,ölü ve çürüyen balıklarla da beslenmektedir.Aynı kovukta aralarında simbiyotik ilişki bulunan Istakoz ile bir yaşam sürdürebilir.
Vücudu silindir şeklinde olup, yılan formundadır , pulsuz derisi kaygandır. Rengi yaşadığı meraya uygundur sırt ve yanları gridir, ancak kahverengi ve siyahımsı da olabilir. Karın kısmı beyazımsı, kirli beyazdır. Yan çizgi boyunca bir dizi küçük beyaz noktalar mevcuttur ve bu çizgi sırtına paralel olarak kuyruğa kadar uzanır Baş neredeyse konik ve hafif basıktır. Burun yanal koku delikleri ile, yuvarlak ve belirgindir. Büyük solungaç açıklıkları yanal konumdadır. Konik dişler çenelerde sıralar halinde düzenlenmiştir. Sırt ve anal yüzgeçler kuyruk yüzgeci ile birleşir . Göğüs yüzgeçleri bulunurken karın yüzgeçleri yoktur.
Yılan balıkları gibi bir defa yumurta döker ve sonra ölür. Büyüklüğü ortalama 100 cm dir, maksimum 300 cm olur. Maksimum ağırlığı 65-70 kg dır.
Cinsel olgunlukta ortalama uzunluğu 2 m olan dişiler, erkeklerden çok daha büyüktür ve cinsel olgunlukta ortalama uzunluğu 1,2 m’dir
Atlas Okyanusu, Norveç, İzlanda ve Senegal’e kadar olan sahil şeridi yaşam yerleridir. Sığ yerlerde kovuklarda yaşarlar 1170 m derinlikte de görülebilirler. Ayrıca ülkemizde Akdeniz, Ege ve Marmara’da yaşar. Beyaz, yağlı ve sert olan etine Türkiye’de pek rağbet edilmez. Etinin ekonomik bir değeri olmadığı için avı yapılmaz.

MIĞRI Batık Bekçisi CONGER CONGER by SAKİ UĞURLU, 10.0 out of 10 based on 1 rating

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*